iPhone 16 Pro serija dobit će četiri nove značajke kamere. Evo koje

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NOVA serija telefona iPhone 16 Pro donijet će nove značajke, kao što su veći zasloni, posebna tipka za snimanje i još mnogo toga. Također, očekuju se i poboljšanja hardvera kamere za iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max.

Nadograđena ultraširoka kamera

Prema mnogim izvještajima, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max dobit će unaprijeđenu ultraširoku kameru od 48 MP. To će biti značajno poboljšanje u odnosu na trenutnu ultraširoku kameru od 12 MP koju posjeduje iPhone 15 Pro, piše 9to5Mac.

Zbog ove promjene, fotografije i videosnimke uhvaćene s telefonima iPhone 16 Pro bit će znatno bolje u većini situacija snimanja, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja. Slike bi također trebale nuditi više detalja i poboljšanu boju, dok će povećana rezolucija omogućiti veću fleksibilnost pri uređivanju i postprodukciji.

Prošireni optički zum

Trenutno samo iPhone 15 Pro Max koristi dizajn kamere s tetraprizmom koji omogućuje mogućnosti 5x optičkog zooma i 25x digitalnog zooma. S novom serijom iPhonea 16, Apple će proširiti taj dizajn kamere i na iPhone 16 Pro. To znači da će i iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max nuditi najmanje 5x optički zoom i 25x digitalni zoom.

Antirefleksni premaz

Jedan od problema kojeg je vjerojatno svjestan svaki korisnik iPhone kamere jest odbljesak objektiva pri snimanju u okruženjima jakog osvjetljenja. To je hardverski problem koji utječe na većinu kamera na tržištu, ali Apple navodno radi na rješenju za iPhone 16 Pro.

Prema glasinama, Apple testira novu tehnologiju premaza leća nazvanu "atomic layer deposition" (ALD) za iPhone 16 Pro. Ovaj antirefleksni premaz mogao bi se nanijeti na leće kamere iPhonea 16 Pro kako bi se umanjili učinci unutarnje refleksije.

Nadograđena glavna kamera

Na kraju, iPhone 16 Pro će navodno koristiti novi Sonyjev senzor glavne kamere s nadograđenim dizajnom za bolje performanse pri slabom osvjetljenju. Sony tvrdi da ovaj senzor hvata dvostruko više svjetla u odnosu na postojeće senzore fotoaparata.

Omogućavanje ulaska veće količine svjetla u kameru i smanjenje vizualnih smetnji, poznatih kao "šum", dovodi do kvalitetnijih fotografija za korisnike iPhonea. Ipak, još uvijek nije potvrđeno hoće li se novi Sonyjev senzor visoke generacije koristiti u oba modela iPhonea 16 Pro

Očekuje se da će Apple u rujnu službeno predstaviti novu seriju iPhonea 16, kada će biti poznati svi detalji i specifikacije.

Pročitajte više