Korisnija je od "bijele liste": Učenici kreirali aplikaciju za praćenje cijena

Foto/Screenshot: Index/WeCollect

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIJE nekoliko dana testirali smo i pisali o takozvanoj "bijeloj listi", "aplikaciji" o kretanju cijena koju je razvilo Ministarstvo gospodarstva s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u najvećim trgovačkim lancima.

Potaknuta tim člankom, kontaktirala nas je ekipa iz Elektrotehničke škole u Splitu i predstavila nam svoju aplikaciju WeCollect, koja sadrži bazu proizvoda koje svakodnevno koristimo i njihove usporedne cijene po trgovinama. 

Njihova aplikacija razlikuje se od one koju je razvilo Ministarstvo po tome što korisnici sami mogu doći u bilo koju trgovinu, skenirati bilo koji proizvod, unijeti ga u aplikaciju i tako doznati kako se kreću cijene odabranog proizvoda u svakoj trgovini. Jednostavnije rečeno, potrošači ne ovise o dobroj volji trgovaca za usporedbu cijena, već sami mogu pratiti cijene u svim trgovinama.

Učenici 3. razreda Elektrotehničke škole razvili su aplikaciju

Zanimalo nas je o kakvoj je točno aplikaciji riječ i na koji način funkcionira te hoće li za potrošače biti korisnija od "bijele liste". Porazgovarali smo s ekipom koja stoji iza tog projekta.

Autor aplikacije je ekipa pod nazivom WeDesign, koju čine zasad tri člana: Mateo Juretić, Ivan Stepinac i Mihael Purar, učenici 3. razreda Elektrotehničke škole Split, a njihov mentor je profesor Ante Vlah. 

Kako ste došli na ideju kreiranja ovakve aplikacije?

Razmatrali smo probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, a jedan od njih bio je i efikasno praćenje kretanja cijena po raznim trgovinama. Na samu ideju došli smo još u rujnu 2022., početkom školske godine, kada smo razmišljali o projektu koji bismo radili za natjecanje iz informatike.

Sam projekt popunjava prazninu na tržištu aplikacija jer za razliku od aplikacija koje ovise o dobroj volji trgovaca, naša je bazirana na samim korisnicima i omogućava da sam korisnik dodaje proizvode i/ili trgovine koje najčešće posjećuje te tako sebi, a i drugima, olakšava snalaženje u moru cijena istih proizvoda.

Kako ste riješili financiranje razvoja aplikacije?

Izrada same aplikacije dio je našeg školskog projekta i kao takva rezultat našeg slobodnog vremena, truda i volje da napravimo nešto korisno. Projekt WeCollect radili smo u svoje slobodno vrijeme, a aktivno smo na njemu radili od studenog 2022. godine. Nažalost, ne možemo reći da iza nas stoje stotine tisuća kuna i/ili eura, ali stoje entuzijazam i dobra volja.

Kada očekujete da bi aplikacija mogla biti dostupna za preuzimanje?

S obzirom na to da trenutno očekujemo formalni poziv na državno natjecanje iz informatike, sama aplikacija neće biti javno dostupna dok ne realiziramo većinu stvari koje smo zamislili i poslušamo kritike državne komisije na našu aplikaciju, naravno, s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva. Nakon toga svakako nam je u planu prepustiti se kritikama javnosti po pitanju naše aplikacije.

Hoće li aplikacija biti besplatna?

Da! Inicijalna ideja je upravo da ljudi štede koristeći našu aplikaciju pa naplata korištenja samim korisnicima aplikacije ne bi imala smisla. Ono što bismo mi voljeli, a dobra je volja trgovaca, jest jednak pristup informacijama (cijenama) koje trgovci mogu pružiti ako to žele. Ali kako aplikacija ne ovisi isključivo o njima, to ne predstavlja problem.

Hoće li biti dostupna i za iOS ili samo web i Android na početku?

Za sada će aplikacija biti ponuđena na Android i web platformi, dok ćemo iOS razmotriti ako se pokaže značajan interes i za tu platformu.

Koje će sve trgovine biti uključene u aplikaciju?

Tehnički gledano, sve! Primarna razlika između naše aplikacije i aplikacije "bijela lista" je u tome što mi ne ovisimo o dobroj volji trgovca, već omogućujemo unos svih proizvoda koji sadrže bar kod, uz navođenje cijene i trgovine u kojoj je proizvod pronađen. Tako, uz suradnju korisnika aplikacije, nijedan trgovac nije siguran i jedino što može i treba jest prilagoditi svoje cijene tako da budu konkurentne na tržištu. 

Na koji način planirate kontrolirati unose korisnika u aplikaciju? Ako kojim slučajem korisnici unesu krive cijene i informacije, kako to planirate rješavati?

To je dio na kojem trenutno najviše radimo jer je temelj naše aplikacije. S obzirom na to da sami korisnici čine iznimno važnu ulogu u našoj aplikaciji, osmišljavanje načina kako osigurati ispravnost unosa je zapravo najvažnije.

Uzori za implementaciju takvih provjera su nam sustavi rangiranja korisnika kakve implementiraju eBay, Banggood, Reddit, Amazon i slični, koji korisnicima koji su konzistentni i pouzdani daju najviše ocjene i samim time najviši kredibilitet kod unosa cijena u našem slučaju. Jednako tako, botovi, maliciozni korisnici i spameri bit će na jednak način odvedeni u zaborav sustavom dislikea.

Koliko košta izrada takve aplikacije i koliko traje?

U našem slučaju, tri računala, tri srednjoškolca i zasad par mjeseci aktivnog rada i istraživanja. U stvarnosti, izrada košta onoliko koliko je netko spreman za nju platiti, a to uvelike ovisi o tome tko je naručitelj, a i tko je zadužen za izradu aplikacije. Rad svakako ne treba podcjenjivati, ali treba razmisliti gdje je pametnije investirati novac, u buduće generacije i školstvo ili timove s "provjerenim" iskustvom.

Radite li i na nekim drugim projektima koji bi možda mogli biti zanimljivi potrošačima?

Trenutno smo fokusirani na projekt WeCollect, koji želimo što prije ponuditi javnosti, a ideje za ostale trenutno bismo zadržali za sebe jer ne želimo, poput nekih, najavljivati velike stvari pa realizaciju dugo čekati ili uopće ne dočekati.

Od ostalih projekata u kojima sudjeluje Elektrotehnička škola Split izdvojili bismo suradnju s Obrtno tehničkom školom na projektu RCK (Regionalnog centra kompetencija), zatim dugogodišnji rad s nadarenim učenicima u sklopu projekta Centra izvrsnosti, gdje predstavljamo Centar izvrsnosti Informatike i Novih tehnologija.

Također, tu je niz manjih projekata, poput Električnih vozila, u sklopu kojih smo kao debitanti pobijedili na natjecanju Solarnih električnih vozila SOELA u Sisku 2019. i 2022. godine.

Projekata kojima se bavimo je mnogo, ali uvijek se, kao i inače u životu, susrećemo s dvije glavne prepreke u realizaciji, potrebnim vremenom i novcem. Volje i inspiracije nam svakako ne nedostaje.

Pročitajte više