Apple upozorava: Nemojte stavljati svoj iPhone u rižu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAD se mobitel smoči, prvo na što mnogi pomisle je staviti ga u rižu. Vrećicu riže prespete u zdjelu i zakopate svoj telefon, ostavite ga preko noći i problem riješen, zar ne? Ne. Štoviše, Apple upozorava korisnike iPhonea da to ne čine.

Izbjegavajte rižu

Ako imate iPhone, primijetit ćete da, kada se smoči, dobivate obavijest koja vam objašnjava da je otkrivena tekućina u priključku Lightning ili USB-C. Poruka vas upućuje da se odspojite kako bi se komponente mogle osušiti. To može trajati nekoliko sati. Slično je kao kad vam mobitel kaže da postaje previše vruće.

To je zapravo jednostavan način da vas mobitel upozori da se nešto loše događa i da poduzmete odgovarajuće mjere prije nego što dođe do trajne štete na uređaju.

Kad se mobitel smoči, mnogi posežu za rižom. Nemojte to činiti. Mnogima se ovaj trik čini u redu jer riža upija vodu, a kad se mobitel smoči, potrebno je što brže riješiti se vode iz uređaja u nadi da ćete izbjeći popravak ili barem oštetiti nekoliko komponentni manje.

Ali prema Appleu, to nije najbolja ideja. "Nemojte stavljati svoj iPhone u vreću riže", upozorava Apple. "Sitne čestice riže mogle bi oštetiti vaš iPhone."

Apple također potiče korisnike da ne suše telefone uz pomoć vanjskog izvora topline ili stlačenog zraka te da ne stavljaju strane predmete, poput štapića ili papirnatih ručnika, u priključak, prenosi Unilad.

Kako pravilno osušiti uređaj?

Apple preporučuje druge trikove za sušenje telefona, koji ga neće ugroziti.

Za početak, možete lagano tapkati telefon o dlan kako biste potaknuli višak tekućine da iscuri. Pazite da priključak bude okrenut prema dolje. Nakon toga ostavite ga na suhom mjestu na kojemu ima protoka zraka.

Nakon minimalno pola sata, ovisno o tome koliko je uređaj smočen, možete ga pokušati puniti. Ako se ponovno pojavi upozorenje, u uređaju još uvijek ima tekućine. Ostavite ga da se suši još barem 24 sata.

Ako se vaš telefon još uvijek nije osušio ili se osušio, ali se ne puni ili postoji neki drugi problem s njim, najbolje rješenje je odnijeti ga u ovlašteni servis.

Pročitajte više