Neki tvrde da ih pogađa "iPhone prst". Evo o čemu je riječ

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAŠI mobiteli su na neki način postali produžeci nas samih, a sumnja se da bi mogli oblikovati naša tijela. O problemima s vratnom kralježnicom zbog položaja u kojem koristimo mobitele puno se priča, a pojavio se i novi problem, tzv. "iPhone prst". Smatra se da dugotrajno korištenje pametnih telefona može napraviti udubljenje na malom prstu koji se često koristi za podršku uređaju tijekom korištenja jednom rukom.

U pitanju je prolazna varijacija tijela

Na podcastu The TJ Show voditelji su spomenuli kako na svojim malim prstima imaju udubljenje, a smatraju kako je ono izazvano dugotrajnim korištenjem mobitela. Od tada je "iPhone prst" postao predmet rasprave među ljubiteljima tehnologije i liječnicima. No, iako su korisnici primijetili udubljenje u svojim prstima, liječnici tvrde da u pitanju nije legitiman medicinski problem.

Dr. Peter Evans, ortopedski kirurg iz klinike Cleveland, nedavno je demantirao postojanje ovog problema. Objasnio je da većina slika koje prikazuju udubljenja ili praznine na malom prstu zapravo prikazuju normalne, prolazne varijacije te da nije u pitanju zdravstveni problem, piše India Today.

Često korištenje mobitela može izazvati neke druge probleme

Iako je koncept "iPhone prsta" možda demantiran, stručnjaci upozoravaju korisnike pametnih telefona da ne zanemare potencijalne zdravstvene posljedice pretjeranog korištenja mobitela. Dr. Evans upozorava da dugotrajna upotreba mobilnog telefona može doprinijeti raznim problemima s koštano-mišićnim sustavom.

Još jedna moguća posljedica pretjeranog korištenja mobitela je sindrom kubitalnog tunela. U pitanju je oštećenje živca čiji su najčešći simptomi trnci ili gubitak osjeta u malom prstu, a do kojega dolazi kad pojedinci često savijaju laktove pod kutem manjim od 90 stupnjeva, što je čest položaj pri tipkanju.

Pročitajte više