14 igrača napustilo je Dinamo i Hajduk od posljednjeg derbija na Poljudu

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

NAJVEĆI hrvatski derbi stigao je do svoje 216. stranice. Hajduk i Dinamo u nedjelju od 16:30 sati na Poljudu igraju Vječni derbi u devetom kolu Prve HNL. Zagrepčani su lideri i imaju čak 10 bodova više od Splićana, koje su pobijedili u posljednjim dvama dvobojima. Onaj zadnji bio je u finalu Kupa (1:0), a prije toga Dinamo je 22. travnja slavio baš pod Marjanom (1:2) u prvenstvu golovima Marija Gavranovića u derbiju za titulu.

Upravo se od te utakmice mnogo toga promijenilo u sastavima obaju momčadi. Posebno se to odnosi na Hajduk, koji više ne vodi Željko Kopić već Zoran Vulić, a koji je ostao bez osam igrača.

>>> Vulić pred derbi s Dinamom: Sudac Bebek? Na to ću se samo nasmijat...

Hajduk su u međuvremenu napustili tadašnji starteri Karlo Letica (Club Brugge), Zoran Nižić (Akhmat Grozny), Josip Radošević (Brøndby), Toma Bašić (Bordeaux), Márkó Futács (bez kluba), a uz njih su otišli i Zvonimir Kožulj (Pogoń Szczecin), koji je ušao u igru te Dante Stipica (CSKA Sofia) i Savvas Gentsoglou (APOEL), a ostali su André Fomitschow, Borja Lopez, Josip Juranović, Ádám Gyurcsó, Mijo Caktaš, Ahmed Said, Mario Tičinović, Hamza Barry, Fran Tudor i Steliano Filip. 

Momčad Hajduka trenutačno prema Transfermarktu vrijedi 18,9 milijuna eura. U međuvremenu su Bili pretrpjeli ozbiljne udare unutar kluba i katastrofalnim startom sezone već uveliko kasne za Dinamom.

S druge strane, Dinamo, koji se totalno probudio pod Nenadom Bjelicom, ostao je bez šest igrača tijekom prijelaznog roka u odnosu na taj derbi na Poljudu. Otišli su Borna Sosa (Stuttgart), Filip Benković (Leicester, posudba u Celticu), Ante Ćorić (Roma) I El Arabi Hillal Soudani (Nottingham Forest). Svi oni su u travnju igrali u prvih 11 kod Nikole Jurčevića. Nakon njega je stigao Bjelica na klupu te jedini svoj derbi riješio 1:0 u finalu Kupa, a tijekom ljeta je poslao Jana Lecjaksa u Lokomotivu, Borisa Miklića u Varaždin te Armina Hodžića u MOL Vidi. 

>>> Bjelica: Hajduk ima novu energiju, a čeka nas vatrena atmosfera na Poljudu

A ostali su Dominik Livaković, Petar Stojanović, Amir Rrahmani, Arijan Ademi, Tongo Hamed Doumbia, Mario Gavranović i Izet Hajrović (svi igrali od starta u toj pobjedi kod Hajduka). A tu su još i Amer Gojak, Ivan Fiolić, Daniel Zagorac, Dino Perić i Endri Çekiçi.

Ipak, i nakon svega momčad Dinama vrijedi puno više od Hajdukove, čak 50,7 milijuna eura. 

Hajduk na Poljudu nije pobijedio Dinamo u posljednje četiri utakmice (0:4, 0:1, 2:2, 1:2), uz tri poraza i jedan remi. Posljednji put su Modri pali u Splitu 20. ožujka 2016. kada je bilo 1:0 za domaću ekipu golom Frana Tudora u četvrtoj minuti. 

No, nedjelja i 216. derbi nova je prilika za povijesne rezultate. Dinamo je do sada slavio 92 puta, Hajduk 68, uz 55 remija. 

Pročitajte više