Analiza: Hrvatska je kao rijetko tko nadigrala Italiju

Foto: Once ( na naslovnoj fotografiji grafički prikaz svih udaraca Hrvatske) 

HRVATSKA je na legendarnom San Siru odigrala jednu od najboljih utakmica pod vodstvom Nike Kovača. Italija, desetkovana ozljedama, danima slavi bod protiv "bolje momčadi", kako je Hrvatsku nakon utakmice (1:1) nazvao talijanski izbornik Antonio Conte.
 
I statistika sustava Once nam pokazuje da je Hrvatska dominirala u Milanu i da je zaslužila nanijeti prvi poraz u povijesti Talijanima na San Siru.
 
Talijani bez kornera i sa samo pet udaraca
 
Nevjerojatan je podatak da aktualni europski doprvaci nisu imali niti jedan korner, te da su prema golu Danijela Subašića uputili samo pet udaraca, od čega dva El Shaarawy koji je ušao s klupe, te samo dva udarca u okvir hrvatskog gola. Od pet talijanskih pokušaja, četiri su došla izvan 16 metara, što dovoljno govori o njihovoj nemoći u utakmici četvrtog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo.
 
Italija je imala svega pet udaraca na gol, od čega tek dvije prave šanse 
 
Hrvatska imala deset udaraca više i pet prilika više
 
Od pet talijanskih pokušaja, samo dva možemo nazvati "pravim prilikama". El Shaarawy je iz dobre pozicije pucao pored gola, dok je pokušaj De Sciglija izblokiran.
 
S druge strane, Hrvatska je u Milanu čak 15 puta zaprijetila Gianluigiju Buffonu, od čega osam puta iz kaznenog prostora. Ivan Perišić, pored udarca kojim je matirao talijanskog vratara, uputio je još tri udarca. Ivan Rakitić, koji je nastupio na svojoj prirodnoj poziciji, pucao je tri puta, no Buffon je obranio sve njegove pokušaje. Ukupno je vratar Italije zaustavio osam udaraca hrvatskih igrača, koji su stvorili sedam prilika za postizanje pogotka.
 
Osam udaraca Hrvatske iz kaznenog prostora  
 
Nova sjajna utakmica Perišića
 
Perišić, najbolji hrvatski igrač sa Svjetskog prvenstva, odigrao je još jednu sjajnu utakmicu. Najviše je prijetio Buffonu, a i sjajno se otkrivao, te je dobio čak devet dijagonalnih dodavanja od svojih suigrača. Njegov suigrač iz Wolfsburga Ivica Olić na drugoj strani je dobio samo dvije dijagonale.
 
Sve dijagonalne lopte Hrvatske, najviše njih išlo je prema Perišiću 
 
Rakitić i društvo sakrili loptu Talijanima
 
Nevjerojatan je i posjed lopte Kovačeve momčadi, koja je od 25. minute igrala bez najboljeg igrača Luke Modrića, koji je morao napustiti igru zbog ozljede kvadricepsa. Hrvatska je imala posjed lopte 63 posto, odnosno 58 minuta. Lopta je u prekidu bila 40 minuta, pa ju je Hrvatska u aktivnom posjedu imala 33 minute, četrnaest minuta više od domaćina.
 
Hrvatska je "sakrila loptu" Talijanima, budući da je imala čak 227 dodavanja više. Najviše dodavanja u hrvatskoj reprezentaciji imao je Ivan Rakitić, očekivano, te pomalo neočekivano Danijel Pranjić na lijevoj strani. Njih dvojica su imali po 89 dodavanja, pet više od braniča Domagoja Vide i dvanaest više od Vidinog partnera iz zadnje linije Vedrana Ćorluke. Hrvatski igrači bili su jako precizni na San Siru budući da je 88 posto njihovih dodavanja završilo tamo gdje su i htjeli, dok su Talijani imali 82 posto točnih dodavanja. 
 
Od 631 dodavanja Hrvatska je uputila 558 točnih. Nakon Rakitića i Pranjića, najviše su se dodavali stoperi! 

Hrvatska je visoko napadala, Talijani se branili, a Brozović pokazao zašto je potreban Modriću i Rakitiću

Jedan od najzanimljivijih podataka odnosni se na povrat posjeda. Prema njemu se vidi kako je Kovačeva momčad na San Siru stajala visoko od gola, te kako je oduzimala lopte na protivničkoj polovici. Tako je Hrvatska na sredini terena ili na talijanskoj polovici oduzela 77 posto od 30 oduzetih lopti, a prednjačio je Marcelo Brozović koji je oduzeo pet lopti i tako još jednom pokazao da je on, a ne Mateo Kovačić, tip igrača koji je potreban Modriću i Rakitiću u Kovačevoj 4-5-1 formaciji.


Najviše lopti Hrvatska je oduzela oko centra i na protivničkoj polovici, to govori o napadačkom raspoloženju Kovačeve momčdi

Povrat posjeda pokazuje i da su se Talijani branili, te da su na svojoj polovici oduzeli čak 74 posto od 26 oduzetih lopti na utakmici.


Talijani su posjed za razliku od Hrvatske oduzimali većinom na svojoj polovici, što pokazuju brojevi na grafici, prema točnoj poziciji oduzimanja posjeda 

 

Pročitajte više