Analiza jeseni: Kako je HNL opet postao zanimljiv

Foto: Index

NAKON više od pet mjeseci i 99 odigranih utakmica, završen je jesenski dio hrvatske nogometne lige. Iako ljestvica ne bilježi nekakve značajnije promjene, svi se slažu da je radi o najzanimljivijoj i najneizvjesnijoj prvenstvenoj utrci u posljednjih nekoliko godina.

Unatoč svim potresima Dinamo opet prvi


Dinamo je unatoč svim oscilacijama i brojnim promjenama trenera ostao neprikosnoven na vrhu s pet bodova više i utakmicom manje u odnosu na prve pratitelje Rijeku i Hajduka. Bijeli su pak najugodnije iznenađenje prvenstva, jer je rijetko tko uoči početka mogao pretpostaviti kako će mlada momčad Igora Tudora ravnopravno voditi bitku s puno bogatijim i kadrovski kvalitetnijim klubovima.

Hajduk najugodnije iznenađenje, Split najveće razočaranje

Sredina ljestvice pripala je opet vrlo dobrim Lokosima, neuvjerljivim Splitovcima Stanka Mršića, koji su dovođenjem Tomislava Dujmovića i Mate Bilića pucali na vrh te Istranima Igora Pamića. Vrlo dobar plasman Puljani mogu zahvaliti izvrsnim nastupima u finišu jesenskog dijela, kada su u sedam prvenstvenih kola upisali samo jedan poraz, a uz to se plasirali u polufinale hrvatskog Kupa.

Kek zna kako slaviti u gostima

Najbolji domaćin je Dinamo, s deset pobjeda i remijem, a slijedi Hajduk s šest pobjeda i četiri remija te Split s šest pobjeda, remijem i tri poraza. Najbolji gosti su Riječani sa šest pobjeda i po dva remija i poraza. Na drugom mjestu je Lokomotiva, a trećem Hajduk. Dinamo je u gostima, s obzirom da ima dvije utakmice manje osvojio samo 12 bodova.

Riječani imaju najbolji napad, Dinamo najbolju obranu


Najviše golova zabili su nogometaši Rijeke, 37, odnosno 1.8 po susretu. Po 35 su dali Dinamo i Hajduk, a 31 Lokomotiva. Najbolju obranu imaju Modri sa samo 13 primljenih golova, dok je drugi RNK Split sa 17, i dalje manje od gola po susretu. Najlošiju obranu ima Osijek, a u prosjeku je primao više od dva gola po utakmici.

Osijek i Dragovoljac u mukotrpnoj borbi za opstanak

U mukotrpnu borbu za opstanak, na proljeće kreću četiri kluba. Sedmoplasirani Slaven Belupo, koji je procvao pod paskom Mladena Frančića, Zadrani koji su krali bodove i na Aldo Drosini i na Parku Mladeži, ali potom doma prosipali pobjede protiv utopljenika te na koncu Osijek i Hrvatski Dragovoljac, dvije apsolutno najskromnije ekipe 1. HNL.

Hajdukov europski prosjek: Na Poljudu utakmice prosječno gledalo 12.5 tisuća ljudi

Sve navedeno rezultiralo je vrlo dobrom posjećenosti hrvatskih stadiona, čiji prosjek ipak debelo diže splitski Hajduk. Bijele je u proteklih 20 utakmica gledalo 170 tisuća gledatelja, što je osam i pol tisuća u prosjeku. Još je impozantniji podatak kako je u deset susreta na Poljudu Hajduk bodrilo 125 tisuća ljudi, odnosno 12.5 tisuća po susretu.

Vrlo dobra posjećenost prvoligaških stadiona


Drugi na ljestvici posjećenosti je Dinamo, čije dvoboje u prosjeku prati pet tisuća gledatelja. Treća je Rijeka s gotovo identičnim prosjekom, a četvrta Istra s tri tisuće gledatelja. Najslabiju posjećenost bilježi Hrvatski Dragovoljac, samo dvije tisuće u prosjeku, dok je debelo najslabije praćeni domaćin Lokomotiva, čije susrete na Maksimiru prati svega 500-njak gledatelja u prosjeku.

15 golova u 20 susreta: Nitko kao Leon Benko

Kada govorimo o individualnim dosezima, onda su najistaknutiji nogometaši Rijeke. Ljestvicu strijelaca predvode dva napadača Riječana. Leon Benko s fantastičnih 15 golova te Andrej Kramarić sa deset. Slijede tri igrača Dinama, Soudani s devet golova, Duje Čop s osam te Fernandes sa sedam. Mate Bilić postigao je šest golova, dok su najbolji strijelci Hajduka Pašalić sa šest te Bencun i Maglica s pet.

Križman kralj asistencija

Što se tiče asistencija, zanimljivo je primijetiti kako se na ljestvici najboljih deset nalazi samo jedan igrač Dinama, Zvonko Pamić s četiri asistencije. Prvi je Križman s pet dodavanja, koliko ima i Hajdukovac Kouassi, dok treće mjesto s četiri uz Pamića dijele Mišić, Belle, Bručić, Sušić, Jo i Anas Sharbini.
 

Pročitajte više