Capello pobjegao na vrijeme: Gordi Albion s nikad skromnijim najavama na kontinentalnu smotru

PREDSTAVLJANJE reprezentacija za Europsko nogometno prvenstvo nastavljamo skupinom D i izabranom nogometnom vrstom Engleske.

> Skupina B , , , )

> Skupina C (, , Irska)

Englezi su se na Euro kvalificirali kao prvoplasirana reprezentacija sedme kvalifikacijske skupine, gdje su u dvobojima s Crnom Gorom, Švicarskom, Walesom i Bugarskom osvojili 18 od maksimalnih 24 boda. Kvalifikacije je Gordi Albion otvorio s dvije pobjede, Bugarska (4:0) i Švicarska (3:1). U trećem kolu stigao je i prvi kiks, a Crna Gora izborila je 0:0 remi na Wembleyu. Uslijedila je pobjeda protiv Walesa pa novi domaći remi protiv Švicarske (2:2). Nakon pobjeda protiv Bugarske(3:0) i Walesa (1:0), 7. listopada Englezi su igrali u Podgorici, a utakmica je označena kao presudna u ambicijama Capellove momčadi. Međutim, golovima Zverotića i Delibašića Crna Gora je šokirala goste i na kraju izvukla remi. Englezi su se već zadovoljili drugim mjestom, kada je u posljednjem kolu Švicarska pobijedila Crnu Goru, promoviravši Gordi Albion kao direktnog putnik na Euro.





Euro u Poljskoj i Ukrajini bit će Englezima osma kontinentalna smotra. Prvi put na prvenstvo plasirali su se 1968. godine, a na kraju su završili kao trećeplasirani. Sljedeći put kvalificirali su se 12 godina kasnije, kada nisu uspjeli proći skupinu. Isto im se dogodilo i 1988., ali i 1992. godine. Četiri godine kasnije na Otoku, Englezi su se nadali svom prvom naslovu prvaka. U skupini s Nizozemskom, Škotskom i Švicarskom osvojili su prvo mjesto sa sedam bodova, da bi u četvrtfinalu nakon kaznenih udaraca svladali Španjolsku. U polufinalu protiv Njemačke bilo je 1:1 nakon 120 minuta, a rulet jedanaesteraca promovirao je Garetha Southgatea kao velikog tragičara. 2000. godine u Nizozemskoj i Belgiji opet su ispali u natjecanju po skupinama, da bi u Portugalu u skupini s Francuskom, Hrvatskom i Švicarskom osvojili drugo mjesto. Četvrtfinalni dvoboj donio je susret s domaćinom Portugalom, a opet je Gordi Albion ispao nakon kaznenih udaraca. Ovaj put tragičari su bili Beckham i Darius Vassell.




64-godišnji Hodgson imao je mizernu igračku karijeru, godinama igrajući za engleske niželigaše, ali zato sjajnu i raznovrsnu trenersku. Trenerskim poslom počeo se baviti 1976. godine, a vodio je Halmstad, Bristol, Oddevold, Orebro i Malmo, da bi se potom dao u nešto ozbiljnije vode. Nakon Xamaxa preuzeo je reprezentaciju Švicarske s kojom se plasirao na Svjetsko prvenstvo, a zatim ušao i u osminu finala, gdje je ispao od Španjolske. Poslije Švicarske preuzeo je Inter pa onda Blackburn, Grasshoppers, Kopenhagen, Udinese. Vodio je također i reprezentaciju Ujedinjenih Arapskim Emirata, ali i Finsku, s kojom se zamalo uspio kvalificirati na Euro, dok je u Premierligi bio menadžer Liverpoola i WBA. Prije samo mjesec dana, iznenadnim odlaskom Fabia Capella, dobio je priliku voditi reprezentaciju Engleske. Što se tiče trofeja, osvojio je sedam naslova prvaka Švedske, dva Kupa, naslov prvaka Danske, dok je sa Fulhamom 2010. godine igrao finale Europa lige.





26-godišnji Rooney jedan je od najboljih igrača na svijetu, a prema Transfermarktu vrijedi više od 50 milijuna eura. Karijeru je počeo u Evertonu 2002. godine kao 17-godišnjak, a u dvije sezone ma Goodison Parku zabio je 17 golova u 77 susreta. 2004. godine za 30 milijuna eura prelazi u Manchester United, gdje vrlo brzo postaje ključan igrač, a kasnije jedno vrijeme i kapetan. U osam godina na Old Traffordu upisao je ukupno 366 nastupa u svim natjecanjima, a zabio je i 182 golova. U međuvremenu je osvojio četiri naslova prvaka Engleske, dva liga Kupa i Ligu prvaka. Rooney je 2010. godine proglašen najboljim igračem Premierlige, a u 2011. godini, nakon Messija, Beckhama, Ronalda i Eto`o bio je peti najplaćeniji igrač svijeta s godišnjom zaradom od 21 milijun eura. Za reprezentaciju je debitirao 2003. godine, a do sada je već skupio 73 nastupa, dodavši 28 golova, čime je dospio među deset najboljih strijelaca u povijesti Gordog Albiona.



Engleska će na Euru igrati u 4-2-3-1 formaciji, a na terenu bi to trebalo izgledati ovako: Hart/Green - Cole, Cahill, Terry, Johnson - Parker, Gerrard - Downing, Lampard, Walcott - Rooney/Caroll. Obrana je nesumnjivo problematična, a odlaskom Rija Ferdinanda, njegovo mjesto morat će popuniti Cahill, Lescott ili Jones, sve redom debitanti na velikim natjecanjima. Vezni red i napad kvalitetni su, pitanje je samo koliko će Roy Hodgson kvalitetno uspjet posložiti reprezentaciju nakon samo mjesec dana i svega dvije prijateljske utakmice. Veliki je problem i što će Wayne Rooney zbog crvenog kartona protiv Crne Gore u kvalifikacijama morati izostati prve dvije utakmice. Na koncu dodajmo kako trenutno vlada panika u reprezentativnom kampu, jer je zbog ozljede upitan i nastup Franka Lamparda. Veznjak Chelsea danas će se podvrgnut detaljnim pretragama nakon čega će se znati hoće li njegovo mjesto u Poljskoj i Ukrajini ipak zauzet Henderson iz Liverpoola. Što mogu na Euru? Ukoliko prođu u knockout fazu sve je moguće pa i polufinale, međutim ne bi bilo iznenađenje kada bi nakon natjecanja po skupinama pognute glave otišli kući.





Vratari: Joe Hart (Manchester City), Rob Green (West Ham United), Jack Butland (Birmingham)

Obrana: Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Ashley Cole (Chelsea), Glen Johnson (Liverpool), Phil Jones (Manchester United), Joleon Lescott (Manchester City), John Terry (Chelsea), Phil Jagielka (Everton)

Vezni red: Stewart Downing (Liverpool), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), James Milner (Manchester City), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Scott Parker (Tottenham Hotspur), Theo Walcott (Arsenal), Ashley Young (Manchester United)

Napad: Andy Carroll (Liverpool), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Welbeck (Manchester United)

Pročitajte više