Četvrt stoljeća frustracija i očaja: Prije 25 godina Liverpool je osvojio svoj posljednji naslov prvaka

Foto: Screenshot YouTube

PET naslova europskog prvaka i čak 18 naslova državnog prvaka Liverpool ima u svojim vitrinama. No, taj posljednji osvojen je prije točno četvrt stoljeća.
 
Na današnji dan 28. travnja 1990. Liverpool je na Anfieldu pobijedio QPR 2:1 (Ian Rush, John Barnes / Roy Wegerle) i osvojio je naslov. Naravno, tada nitko nije mogao ni sanjati da će jedan od najslavnijih klubova u povijesti nogometa imati ovakav post, međutim upravo to se dogodilo.
 

Devedesete su bile era ''Fergusonovih beba'' koji su poosvajali sve što se moglo i to u serijama, a kad nije naslove osvajao United, tu i tamo bi poneki zalogaj uzeli Arsenal, Chelsea, City, pa čak i Leeds i Blackburn.
 
Nagomilane frustracije navijača Liverpoola nije umanjio ni onaj mitski naslov prvaka Europe osvojen u Istanbulu prije deset godina u onoj čudesnoj utakmici protiv Milana, a lani, kad je toliko željeni naslov bio nadomak ruku, dogodila se ona katastrofalna pogreška legende kluba Stevena Gerrarda protiv Chelseaja i ''kanta'' je otišla u vitrine šeika s Etihada.
 
Ove sezone ista priča. Puno obećavanja, previše uzalud bačene love i novo razočaranje. Liga prvaka je izgubljena. United je previše pobjegao, a grčevita borba s Tottenhamom i Southamptonom za peto mjesto je realnost.
 
Liverpool je trenutno peti s istim brojem bodova (58) kao i Spursi, dok ''Sveci'' zaostaju samo jedan bod. Večeras u 20:45 igrači Brendana Rodgersa gostuju u Hullu i tri boda su im nužnost.
 

Od 1990. do danas ''bačeno'' milijardu eura u vjetar

Od tada do danas uprava Liverpoola je potrošila nevjerojatnih 770 milijuna funti kupivši čak 190 igrača, no rezultata nije bilo.

Previše bi vremena potrošili navodeći promašene poslovne pokušaje ''Redsa'' u ovih 25 godina (počevši od El Hadji Dioufa, Alberta Aquilanija, Fernanda Morientesa, preko Robbiea Keanea i Luisa Garcije, pa sve do ovosezonskih ''bisera'' poput Lallane, Lovrena ili Balotellija),  pa ćemo radije izdvojiti tri koja su za divno čudo bili pun pogodak.

Luis Suarez je 2011. za 22,8 milijuna funti došao iz Ajaxa i unatoč svom kontroverznom ponašanju odmah je postao kako miljenik Anfielda, tako i najbolji igrač Premiershipa. Lani je sam vukao ''Redse'' prema naslovu, no zapeli su korak do cilja. Prodan je u Barcelonu za 75 milijuna funti.

Xabi Alonso došao je iz Real Sociedada 2004. za 10,5 milijuna funti, a bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju naslova prvaka Europe godinu poslije. 2009. je prodan Realu za 30 milijuna funti.

Sami Hyypia je stigao na Anfield 1999. iz Willema ll za samo 2,5 milijuna funti da bi ubrzo postao i kapetan i legenda kluba.

 

Pročitajte više