Detalji Messijevog rekorda: Postavio ga je protiv Osasune, kojoj je zabio čak 19 golova, ali ona nije njegova najveća žrtva!

Foto: Guliver Image/Getty Images

LIONEL MESSI hat-trickom protiv Osasune postao je najbolji strijelac u povijesti Barcelone sa 370 golova i tako preskočio Paulina Alcantaru, koji je zabio 369.
 
Ali, njegov prethodnik, koji je rođen u pretprošlom (1896.), a zabijao u prošlom stoljeću (1912-27), do svoje impresivne golgeterske brojke u samo 357 utakmica došao je najprije zahvaljujući prijateljskim utakmicama, u kojima je zabio čak 227 golova, dok Alcantari na službene otpada "samo" 142 gola.
 
Sljedeće brojke također govore da je rekord Messijevog prethodnika velikim dijelom bio neusporediv s postignućima argentinskog čarobnjaka: Alcantara je osim velikog broja golova u prijateljskim susretima, konto bildao i i Kupu Katalonije (95 golova) ili Kupu Pirineja (5 golova).

 
Messiju je za rušenje rekorda trebalo gotovo sto utakmica više (453), ali u neusporedivo jačoj konkurenciji i težim natjecanjima.
 
U Primeri je postigao 232 gola, u Ligi prvaka 67, 29 u Kupu Kralja, 10 u Superkupu Španjolske, 4 na klupskom SP-u, jedan i europskom Superkupu. U prijateljskim utakmicama, samo 27!
 
Zanimljivo, Messi je najbolji strijelac u povijesti Barcelone postao upravo protiv kluba koji mu je omiljena mušterija: Osasuni je u deset godina zabio čak 19 golova.
 
Ali taj klub nije njegova najveća žrtva. Tu čast ima Atletico, protiv kojeg je postigao čak 20 golova.
 
Do novog rekorda u kratkoj karijeri (jer tek mu je 26 godina), Messi je došao kao i do toliko njih do sada - impresivno, jer nakon što je petim (od sedam golova Barce) rušenje Alcantare proslavio širenjem ruku i slušanjem ovacija cijelog Nou Campa, stigao je još i asistirati Pedru za pečačenje velike pobjede. 

 
Messija čekaju još dva golgeterska rekorda, koje će sigurno srušiti najkasnije sljedeće sezone:
 
Najboljeg strijelca u povijesti Primere, gdje je na vrhu Telmo Zarra s 251 golom, 19 više od Lea i najefikasnijeg igrača Kupa/Lige prvaka. Tamo će još kratko carevati Raul (71 gol), jer Messi ima samo četiri manje. Cristiano Ronaldo također je blizu s 62 gola u LP.
 

Pročitajte više