FIFA Talijanskom nogometnom savezu: Istražite navode o rasizmu

Foto: Hina

FIFA je zatražila od FIGC-a (Talijanskog nogometnog saveza) da istraži tvrdnje o komentarima koje je Carlo Tavecchio navodno uputio afričkim igračima, nazivajući ih "bananojedima".

Talijanski mediji prenose kako je Tavecchio, zamjenik predsjednika FIGC-a, navodne primjedbe izgovorio za vrijeme konferencije o talijanskim amaterskim ligama, održanoj prošli vikend.
 
Tavecchio je navodno iznio nekoliko opaski oko talijanskog ispadanja sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, u kojima je okupljenima dao do znanja kako smatra da ima previše stranih igrača u talijanskoj prvoj ligi. Osvrnuo se i na engleski sustav, u kojemu postoje stroga pravila oko sudjelovanja igrača koji nisu iz Europske unije.
 
"U Engleskoj igrače provjeravaju odmah pri dolasku, i ako se radi o profesionalcima, dozvoljeno im je igrati. Ovdje kod nas dobijemo nekog Opti Pobu (izmišljeni igrač, op.a.) koji je prije toga jeo banane, a onda odjednom zaigra u prvoj postavi Lazia. Tako stoje stvari ovdje. U Engleskoj prvo morate pokazati što imate u CV-u i dokazati svoj pedigre", rekao je Tavecchio za Reuters.
 
Zbog navedenih je komentara Fiorentina, jedan od vodećih talijanskih nogometnih klubova, dovela u pitanje njegovu kandidaturu za predsjednika FIGC-a.
 
Iz FIFA-e su u utorak objavili izvješće u kojemu su zatražili da FIGC istraži navode o rasizmu, naglašujući kako je borba protiv rasizma jedan od prioriteta organizacije.
 
Tavecchio je svojim istupima pokrenuo niz negativnih reakcija, kako od raznih talijanskih nogometnih klubova, tako i od samog premijera Italije, Mattea Renzija, koji je osudio izjavu zamjenika predsjednika FIGC-a. Ipak, Renzi je istaknuo i kako "vlada neće intervenirati u izbore za novog predsjednika FIGC-a, jer bi time narušila autonomnost sportskih institucija".

Pročitajte više