NAJBOGATIJI KLUBOVI SVIJETA Reala pretekao pali velikan koji ne igra LP i peti je u prvenstvu

Foto: Guliver Image/Getty Images

REAL MADRID 11 godina držao je prvo mjesto na svijetu po prihodima tijekom sezone, ali uzeo mu ga je posrnuli velikan, koji je na čelu ove tablice posljednji put bio u sezoni 2003/04, prije početka strahovlade aktualnog prvaka Europe, otkriva Deloitte u tablici Money League. 

Iako je u sezoni 2015/16 bio rezultatski prilično neuspješan; u prvenstvu je zauzeo peto mjesto, čime je izborio tek Europa Ligu, dok je u skupini Lige prvaka bio treći i tako otišao u utješnu EL, gdje je ispao već u drugoj nokaut-rundi, Manchester United u navedenom obračunskom razdoblju službeno je klub s najvećim prihodom na svijetu.
 
Unitedovih 689 milijuna eura povijesno je rekordni iznos koji je neki klub uprihodio tijekom sezone, čime su na Old Traffordu dokazali da neuspjesi na terenu nemaju veze sa senzacionalnim ostvarenjima na računu, jer ManU je u sve tri prihodovne kategorije - ulaznice i potrošnja posjetitelja na stadionu na dan utakmice, televizijska te marketinška prava (dresovi, suveniri...) - ostvario ukupan rast od čak 100 milijuna eura u odnosu na 2014/15.
 
Bitno je naglasiti da su ovo rezultati do kraja protekle sezone, dakle tek prilikom izvješća za aktualnu vidjet će se koliko se Unitedu isplatilo što je kupnjom Pogbe srušio rekord visine plaćene odštete za igrača (104 milijuna eura) te kako se na prihode odrazilo dovođenje Ibrahimovića. Točnije, koliko su njihovih dresova prodali. 
U Deloitteu ističu da je Unitedov rekordni postignut zahvaljujući "fenomenalnom rastu komercijalnih prihoda". Ali, da će tijekom ove sezone voditi veliku borbu s Barcelonom i Realom kako bi sačuvali prvo mjesto jer United ne igra u Ligi prvaka, zatim slabljenja funte u odnosu na euro i dugoročno, zato što konkurenti ostvaruju više komercijalne prihode koristeći se Unitedovim iskustvima i postignućima."
 
Realu najveće sportsko postignuće, osvajanje Undecime, 11. naslova prvaka Europe, nije previše pomoglo i ne samo da je izgubio tron koji je držao 11 godina, nego je s 620.1 milijuna eura prihoda u prošloj sezoni, pao na treće mjesto, iza Barcelone, koja i ove sezone drži drugo mjesto sa 100 tisuća eura višim prihodom od najvećeg rivala.
 
Bayern, koji je prošle sezone bio peti, sada je na četvrtom mjestu s 592 milijuna eura, dok se među Top pet, prvi put probio Manchester City s 524.9 milijuna eura prihoda.
 
Engleski klubovi očekivano dominiraju i među 20 najbogatijih, čak je osam njihovih predstavnika: Arsenal (468 milijuna eura), Chelsea (447) i Liverpool (403) drže sedmo, osmo i deveto mjesto. Tottenham je 12. s 279 milijuna, West Ham 18. sa 192 milijuna, dok je Leicester na 20, mjestu s prihodom od 172 milijuna eura. Senzacionalni prvak Engleske tako je za pet puta povećao prihode u odnosu na samo dvije sezone ranije, 2013/14.

Pročitajte više