Na vidiku novi kaos tijekom SP-a: Brazilski policajci opet štrajkaju tražeći veće plaće!

Foto: Guliver Image/Getty Images

FEDERALNA POLICIJA u Brazilu štrajka tražeći veće plaće, a vođe bune najavile su nastavak prosvjeda, u kojem sudjeluje "najmanje 40 posto policajaca" i tijekom SP-a sljedećeg mjeseca.

> Muhammad Ali poginuo gradeći stadion na kojem će BiH igrati protiv Nigerije: Osma žrtva među radnicima za SP

Ovo se događa tri tjedna nakon što je tijekom samo dva dana štrajka policije u Salvadoru, u trećem brazilskom gradu po veličini u neredima poginulo čak 39 ljudi, a ubojstva i pljačke spriječio je tek dolazak vojske i specijalne policije, koje je na to područje poslala predsjednica Brazila Dilma Rousseff.
 
Policajci koji su upravo počeli s neradom poručuju kako znaju što za zemlju znači njihov štrajk tijekom SP-a, ali da ne odustaju od zahtjeva da im se plaća poveća u skladu s porastom inflacije.
 
Policajci na ulicama nisu radili nego prosvjedovali među ostalom u Rio de Janeiru, Brasiliji i Fortalezi, gradovima-domaćinima SP-a.
 
U Riju je 50 policajaca u štrajku prekrilo usta crvenim maramama i nosilo majice s natpisom "Spasite federalnu policiju", a pored njih je bio veliki napuhani bijeli slon, koji simbolizira bjesomučno trošenje vlasti na organizaciju SP-a.
 
"Plaća nam je zamrznuta već pet godina, ali ne tražimo njeno povećanje, nego prilagođavanje rastu inflacije u tom razdoblju, jer primjerice, policijska plaća danas vrijedi 35 posto manje nego 2009." objavio je Renato Deslandes, glasnogovornik policajaca u štrajku.
 
Plaće policajaca u Brazilu kreću se, preračunato, od oko 16 do 25 tisuća kuna bruto.

Pročitajte više