Najmlađa Snježna kraljica: Želim biti kao Janica Kostelić i osvojiti sve!

Foto: Index; D. Krajač, B. Kovačev, R. Goršić / Cropix

MIKAELA SHIFFRIN rođena je 1995. godine, pohađa srednju školu u rodnom mjestu Vail u Coloradu, a sa 17 godina postala je najmlađa pobjednica ženskog slaloma na Sljemenu. Nova "Snježna kraljica" odmah će na prvu izmamiti osmijeh na vašem licu. Nespretna, duhovita i što je najvažnije - neopterećena.

> Mikaela Shiffrin najmlađa Snježna kraljica, Tina Maze ispala u drugoj vožnji!

> Maze: Previše sam riskirala, ali bez rizika nema vrhunskog skijanja

"Prošle sezone nisam uspjela stići do cilja, a sada sam eto pobijedila. Vjerujem da će sada biti pritiska, što od medija, a što od novih sponzora, ali ne želim se zamarati time", rekla je Shiffrin.

U 2013. godinu ušla je s dvije slalomske pobjede. Prvo je uzela naslov u Areu u Švedskoj, a zatim je slavila u Zagrebu pred oko 9 tisuća navijača. Te dvije pobjede osigurale su joj prvo mjesto u ukupnom poretku slaloma, a trenutačno bježi drugoplasiranoj Tini Maze 26 bodova.

"Kažem, sigurna sam da će biti pritiska i ne bježim od toga, ali isto tako imam 17 godina. Ne brinem se previše, još sam dijete", sa osmjehom će Shiffrin.

"U razredu će me zezati zbog plašta"

Najmlađa "Snježna kraljica" prokomentirala je i novu opremu koju je dobila. Plašt i krunu, koja se doduše potrgala putem do Tomislavova doma.


"Prijatelji bi me zezali kad bi me vidjeli u plaštu. Pitali bi me "što, dovraga, ti nosiš?", rekla je Shiffrin i tako nasmijala okupljene.

"To će mi možda biti kostim za Noć vještica, za tulume. Inače, sram me priznati, kao malu su me uvijek omotali u ručnik i onda bih se pravila da sam kraljica. Evo, sada imam pravi plašt", nadodala je.

"Janica je zakon!"

Najmlađa američka skijaška nada rekla je kako joj je uzor Janica Kostelić, s kojom se redovito čuje putem e-pisma.

"Janicu sam često s roditeljima gledala kao mala. Njezino skijanje urezalo mi se u sjećanje. Janica je prava skijašica i trudim se biti kao ona, želim postići ono što je ona napravila u karijeri. Želim sve osvojiti, ali isto tako znam da ima mnogo djevojaka koje isto žele učiniti, ali i onih koje to mogu učiniti", objasnila je mlada Amerikanka, a zatim još malo pričala o Janici:

"Ona je zakon, čujemo se putem e-pošte. Savjetuje me, ako sam bila dobra onda mi čestita, a ako nisam bila dobra utješi me i kaže nema veze, bit će bolje. Bila sam uzbuđena pred početak utrke ovdje u Zagrebu, zato što je Janica rekla da će me gledati", rekla je Shiffrin.

"Nisam znala što se događa s Maze"

Tina Maze bila je glavni favorit za osvajanje titule Snježne kraljice, ali Slovenka nije uspjela završiti drugu vožnju.

"Bila sam zbunjena. Čula sam kako su navijači sretni, pa sam čula vrisak, pa muk. Nisam znala što se događa. Tip na cilju mi je rekao ajde ti si sljedeća. Pomislila sam, wow...čekaj, čekaj", ispričala je Mikaela, koju sutra očekuje težak zadatak.

"Moram zalijepiti krunu", rekla je Amerikanka te je pomalo uplašeno otvorila kutiju u kojoj je bila potrgana kruna. Okupljeni su se počeli smijati, a Shiffrin je samo nadodala:

"Stvarno ne znam kako se potrgala. Možda je netko drugi", rekla je.

Frida Hansdotte: Svidjela mi se pjesma "Frida"

Šveđanka Frida Hansdotter bila je presretna drugim mjestom, a posebno ju je razveselio jedan detalj,

"Kad sam stigla u cilj čula sam pjesmu koja mi se veoma svidjela. Išla je nekako "Frida"..."rekla je Hansdotte, misleći na pjesmu Frida od grupe Psihomodo Pop. 

Što se tiče utrke: "Presretna sam što sam osvojila drugo mjesto. Nisam to očekivala. Odlična smo reprezentacija, evo danas smo na cilju imali deset natjecateljica. Ova će sezona biti izuzetno napeta", rekla je Frida, koja se rekla ponešto i o pobjednici:

"Mikaela je odlična skijašica, ona ne razmišlja previše, ona samo ide".

Mielzynski: Sviđa mi se prekrasan pogled sa Sljemena

Treće mjesto pripalo je Kanađanki Erin Mielzynski.

"Atmosfera u Zagrebu je odlična, a posebno mi se sviđa prekrasan pogled sa Sljemena dok se spuštam. Inače, ovo mi je treći puta da sam u Zagrebu. Što se tiče trećeg mjesta, radila sam puno i sretna sam zbog ovog uspjeha. Ove sezone očekuje nas velika borba u slalomu i to mi se sviđa", rekla je Mielzynski.

Pročitajte više