Namještanja utakmica, korupcija i ubojstva ogledalo su bugarskog nogometa

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRIJE točno 20 godina bugarski nogomet bio je na vrhuncu. Neponovljiva generacija Lečkova, Balakova, Ivanova, prevođena jedinstvenim Hristom Stoičkovim bila je svjetska senzacija. Sjajan nastup na Mundijalu u SAD-u 1994. nagovještavao je veliku i sjajnu budućnost za bugarski nogomet, no osim tog polufinala ni ta generacija, kao ni sve one poslije nje, nisu napravile gotovo ništa veliko s obzirom na potencijal. 
 
Razloga ima više. Jedan je Hristo Stoičkov. Igrač koji je na svojim plećima zapravo gotovo sam odveo Bugarsku do svemirskih visina, svojom taštinom i ponašanjem posljednjeg seoskog primitivca unio je razdor u svlačionicu bugarske reprezentacije, koja se nikad od toga nije oporavila.
 
Privatizacija nacionalne momčadi od strane samo jednog igrača i uzdizanje pojedinca iznad interesa momčadi, stvorili su niz klanova u bugarskoj reprezentaciji i povratak nazad više nije bio moguć. Sjeme razdora je posijano i jedna zlatna generacija izgubila je svoj sjaj. Nastup u SAD-u bio je samo labuđi pjev momčadi koja je puno obećavala, a sasvim malo pružila.
 
Ipak, puno veći razlog nestanka bugarskog nogometa sa svjetske scene u posljednjih deset, petnaest godina, bilo je ozbiljno upletanje mafije u nogomet.
 
U 10 godina 15 mafijaških egzekucija vlasnika nogometnih klubova
 
Upravo se s tom temom bavio i BBC čiji su novinari proveli ozbiljnu i pedantnu istragu da bi dokazali da su u periodu od 2003. do 2013., bugarski nogomet i bugarska nogometna liga postali poligon mafijaških struktura za pranje novca, korupciju, namještanje utakmica, ubojstva, dakle za organizirani kriminal u pravom smislu te riječi.
 
''Bugari su vlasnici stravičnog rekorda. Bugarska je zemlja s daleko najviše ubojstava vlasnika i predsjednika nogometnih klubova na svijetu. Čak njih 15 je ubijeno u mafijaškim obračunima u posljednjih desetak godina. To je zastrašujuć podatak'', rekla je Margot Dunne, novinarka koja se bavila tim slučajem.
 
Istraga BBC-a potaknuta je glasinama oko korupcije u samom vrhu bugarskog nogometa, namještanja utakmica te ilegalnog nabavljanja putovnica Europske unije za strane igrače.
 
Novinari BBC-a su na licu mjesta željeli ispitati ove navode i sumnje te su prisustvovali utakmici između Levskog i Lokomotiva, utakmici za koju je postojala osnovana sumnja da će biti namještena, jer su u kladionicama tisuće eura stavljene baš na taj par. Nakon prvih 45 minuta Levski je imao velikih 2:0, no u nastavku gotovo da prestaju igrati te Lokomotiva s tri gola pobjeđuje u klasičnoj iz 1 u 2 namještaljci. 
 
Publika na stadionu bila je bijesna, a sudac, za koga se tvrdilo je da je bio potplaćen u pratnji policije bio je ispraćen sa stadiona. Novinari su poslije utakmice pričali sa nekim navijačima Levskoga koji su ih uvjeravali da je riječ o sucu kojem ovo nije prvi put da je umiješan u ovakve nečasne radnje te da je takav modus operandi u Bugarskoj svakodnevna stvar.
 
Organizirani kriminal "ubio" je domaći nogomet
 
Sumnje u ilegalne radnje u bugarskom nogometu udaljile su domaće navijače od stadiona i praćenja nacionalne lige te sve više ljubitelja nogometa isključivo prate utakmice Liga petice birajući omiljene klubove baš među njima.
 
"Kriminal je stvorio korozivni efekt na domaću ligu koja više nikog ne zanima i bugarski se nogomet polako, ali sigurno gasi'', komentira Margot Dunne.
 
Istražitelji su pričali s Todorom Batkovim, predsjednikom Levskog, jednog od najpopularnijih klubova u zemlji, koji je otvoreno priznao da su se kriminal i korupcija duboko uvukli u svaku poru bugarske lige, no dodaje da njegova momčad nema ništa s tim te da je njihov cilj u svakoj utakmici pobjeda.
 
Smrtna kazna za zviždaće
 
Interesantna je i izjava sportskog novinara televizijske kuće Channel 3, koji je u studenom 2011. dobio nekoliko alarmantnih informacija  o masovnom namještanju utakmice, koju smo gore naveli kao primjer, od Jordana Dinova, vlasnika jedne od najjačih kladionica u Bugarskoj.
 
Dinov je sve to poslije ponovio na konferenciji za novinare te je pritom predočio niz dokaza o namještanju te utakmice kao i niza drugih, no policijske istrage nije bilo, a Dinov je ubijen nedugo poslije dok je šetao centrom Sofije. Sportski novinar Lazarov je za BBC rekao da je javna tajna da u Bugarskoj postoji sprega između vlasnika klubova, igrača, sudaca i mafije koja sve to drži pod kontrolom.
 
''Svi to znaju, to je poznata stvar, no o tome se ne priča ako se želi zadržati glava na ramenima'', izjavio je Lazarov.
 
Većina novinara koji su pokušali istražiti ovu priču nisu imali sreće doći do nekog od nogometaša, koji bi otvoreno progovorio o organiziranom kriminalu koji upravlja bugarskim nogometom. Međutim, BBC je ipak uspio privoljeti Stefana Kunčeva, prvog vratara bugarske U-21 reprezentacije da kaže nekoliko rečenica.
 
Svaka sličnost s HNL-om nije namjerna i sasvim je slučajna
 
Kunčev je rekao da je prije šest mjeseci pretučen usred bijela dana od dvojice nepoznatih muškaraca, koji mu nisu rekli razlog napada. No, već sljedećeg dana je postalo jasno o čemu se radi. Nepoznati čovjek mu je prišao i ponudio mu je 20 tisuća eura da sabotira nadolazeću utakmicu mlade bugarske reprezentacije.
 
Kunčev je tu ponudu odbio te je odlučio je izaći u javnost jer, kako je rekao, to je učinio i za svoju obitelj i za budućnost bugarskog nogometa.
 
Svaka sličnost s hrvatskom nogometnom ligom sasvim je slučajna i nenamjerna.
 

Pročitajte više