Nema više kalkulacija, kreće NBA playoff

Foto: Index, NBA, Hina

VEČERAS u počinje NBA doigravanje. Nema više kalkuliranja i popuštanja. Kreće se punom snagom.

Index vam donosi analize momčadi koje su se plasirale u play-off te predviđanja kako će proći dvoboji prvog kruga.
 
ISTOK
 
Atlanta (1) – Brooklyn (8)
 
Koliko god mi željeli da Netsi prođu zbog Bojana Bogdanovića, taj film u ovoj seriji teško da ćemo gledati. Atlanta je jednostavno bolja momčad. Igraju odlično cijele sezone i nije čudno da su prva momčad Istoka. Premda mnogi sumnjaju u Hawkse zbog činjenice da i dalje nemaju jasnu prvu opciju, taj hendikep im možda i dođe na naplatu u kasnijoj fazi doigravanja, sad, protiv ovakvih Netsa, teško. 
 
S druge strane, premda su se na jedvite jade plasirali u play-off, činjenica je da Netsi od All-Star pauze igraju kao preporođeni. Brook Lopez je zdrav i igra fantastično, Deron Williams možda više nije igrač kakav je bio, no i dalje je klasa, a Bogdanović igra košarku života. 
 
Nije nemoguće da Netsi malo zakompliciraju život Hawksima, no uvjereni smo da će se na kraju ove serije Neven Spahija veseliti.
 
Predviđanje: 4:2 za Hawkse
 
Cleveland (2) – Boston (7)
 
Boston je definitivno najugodnije iznenađenje, jedina momčad koja je zaista možda i zalutala u ovo doigravanje, no trener ''Kelta'', mladi Brad Stevens, pokazao je zbog čega ga se smatra najvećim trenerskim talentom u NBA.
 
Od kvalitetom limitirane i mlade momčadi uspio je stvoriti kolektiv koji je znao kako u nekim važnim utakmicama pobijediti i na kraju ih je uveo u doigravanje.
 
Međutim, tu će im biti kraj puta jer protiv jednog od najvećih pretendenata za ukupan naslov jednostavno nemaju šanse. James, Love i Irving bili bi nedokučiva rješenja i za puno jače momčadi od Celticsa.
 
Predviđanje: 4:0 za Cavalierse
 
Chicago (3) – Milwaukee (6)
 
Nezgodan par za prognozu. Bullsi su nedvojbeno kvalitetnija momčad, s puno više iskustva, ponajviše onog u play-offu, što u ovom slučaju može biti od presudne važnosti. Međutim, Milwaukee definitivno nije momčad koju se smije podcijeniti. Prvi dio sezone su odigrali fantastično, a mali pad je nastupio nakon što im je trejdan Brandon Knight u Sunse. Ipak, taj je trade bio dobar posao za Buckse jer s Knightom je možda i mogla doći koja pobjeda više, no sad se inzistira na nekim mlađim igračima i vidljiv je dugoročan plan uprave Bucksa. Momčad je izvrsno selektirana i posložena, a mladi Grk Giannis Antetokounmpo napreduje iz partije u partiju. 
 
Chicago je favorit, no problem Bullsa je isti iz sezone u sezonu – ozljede. Ako momčad izdrži, dobro je, a ako ne, onda dolazi do mučenja. Noah nije na sto posto, Rose usprkos nekoliko odličnih utakmica u posljednje vrijeme također. Za vjerovati je da će biti zaista gusto i lako je moguće da će serija otići do sedme utakmice, ali ako se to i dogodi prednost ipak dajemo Bullsima. Uglavnom zbog viška iskustva i činjenice da Bucksi u ovom trenutku ipak još nemaju nositelja igre. Bez obzira na nekolicinu jako dobrih igrača, teško je vjerovati da momčad kojoj je najkreativniji igrač Zaza Pachulia, a najbolji šuter Khris Middleton može iznenaditi prekaljene iskusnjare iz Chicaga.
 
Predviđanje: 4:3 za Bullse
 
Toronto (4) – Washington (5)
 
Uglavnom je jako teško davati prednost ikome u paru kad igraju momčadi na pozicijama četiri i pet, tako će biti i ovaj put i zaista ne bi bilo nikakvo iznenađenje da u drugi krug prođe nižeplasirani Washington. Riječ je o jako sličnim ekipama koje su za razliku od lani čak napravile možda i mali korak unatrag, no ipak dat ćemo prednost Washingtonu kome prevagu daju njegovi visoku igrači. Toronto je također relativno dobro pokriven na centarskim pozicijama, međutim dojma smo da su Gortat i Nene ipak kvalitetniji igrači i to može biti ključ ove serije. Amir i James Johnson ove sezone igraju odlično, ali problem Raptorsa može biti loša igra u obrani, pogotovo preko  Valančiunasa preko kojega zaista nije teško zabiti. Toronto će teško moći braniti pick igru Wall – Gortat i baš u tom segmentu igre Washington je u prednosti, koja lako može biti i presudna.
 
Predviđanje: 4:2 za Wizardse
 
ZAPAD
 
Golden State (1) - New Orleans (8)
 
Isključivo zbog Anthonyja Davisa, koji je ove sezone pokazao da je sigurno među pet najboljih igrača u ligi, ''poklonit'' ćemo jednu pobjedu Pelicansima. Samo zbog toga, jer je Golden State ove sezone nezaustavljiv. Košarka koju oni igraju, kako u obrani, tako i u napadu, nevjerojatna je i zaista ih je užitak gledati. Takvu dominaciju godinama nismo vidjeli na NBA parketima. Dojma smo da bi svaku utakmicu, ako bi im trebalo, mogli zabiti i 150 koševa, a ako bi odlučili da im momčad ne smije zabiti više od 80, onda bi tako i bilo. Među tri najbolje momčadi su i u obrani i u napadu. Ulaze zdravi, nabrijani i željni naslova. A vodi ih Stephen Curry, nesumnjivo MVP sezone. Jednostavno, briljantni su.
 
Predviđanje: 4:1 za Warriorse
 
Houston (2) – Dallas (7)
 
Nezgodan par, ali minimalnu prednost, isključivo na snagu Hardena, dajemo Houstonu. Toliko je dominantan ove sezone da s pravom postavljamo pitanje ima li Dallas igrača koji ga na adekvatan način uopće i može čuvati. Koliko god Rick Carlisle bio sjajan trener, Dallas jednostavno nema dobru obranu i to bi ih lako moglo koštati prolaza. Prelako primaju i preteško se brane. A momčad koja ima samo jednog odličnog obrambenog igrača, Tysona Chandlera, teško može očekivati prolaz protiv jakih Rocketsa, koji igraju čudnu, ali efikasnu košarku. Trice i Hardenova bacanja, no prolazi. Kad igraš protiv Rocketsa uglavnom znaš što će napraviti i kako će im igra izgledati, ali jednostavno to ne možeš braniti.
 
Prednost Houstonu dajemo i zbog lanjskog glupog ispadanja protiv Portlanda, što im je sigurno bila pouka. Ući će nabrijani, a stil igre koji igra Dallas im odgovara jer će protiv Mavsa gotovo pa moći zabijati kako se sjete. S druge strane, Dallas ima odličnu napadačku momčad, no glavna prednost Rocketsa je što oni ipak imaju nešto više obrambenog oružja.
 
S druge strane, Nowitzki više nije ono što je bio. Za razliku od recimo Duncana, koji je i sada među 15 najboljih igrača lige, Dirk je možda i van najboljih 50, a koliko god dobri bili i Rondo i Ellis i Parsons, i dalje nisu dovoljno dobri za povući momčad zaustaviti Hardena.
 
Predviđanje: 4:3 za Rocketse
 
LA Clippers (3) - San Antonio (6)
 
S jedne strane imamo Clipperse, koji su ove sezone napokon pokazali da mogu izvući svoj maksimum, a s druge imamo aktualnog prvaka koji je nabijen iskustvom i posljednja dva mjeseca igra fantastično. Očito je stari lisac Popovich tempirao formu baš za doigravanje.
 
Clippersi vjerojatno prvi puta ulaze u play-off potpuno zdravi. Griffin se vratio, Chris Paul nije propustio niti jednu utakmicu. DeAndre Jordan je u strašnoj formi, zakucava, skače, nezaustavljiv je, dok Redick protivnike gazi tricama. Izgledaju zaista moćno, prva petorka im je sjajna, no problem je pretanka klupa. Jamal Crawford je odličan igrač, no tek se vratio nakon ozljede, dok se Spencer Hawes ove sezone nije pokazao kao igrač koji bi mogao donijeti prevagu.
 
Moćna petorka, ali i slaba klupa. Teško da će to biti dovoljno protiv jedne od najvećih dinastija u povijesti, koja i danas ima deset igrača koji mogu donijeti prevagu.
 
Predviđanje: 4:2 za Spurse
 
Memphis (4)- Portland (5)
 
Ovdje ne bi smjelo biti iznenađenja i očekujemo uvjerljiv prolaz Memphisa. U prvom redu zbog fizičkog pucanja Portlanda. Igrački imaju zavidnu momčad, međutim problem je u ozljedama. Lani je cijela prva petorka gurala cijelu sezonu, a ove su pojačali i klupu s nekoliko odličnih igrača i dosta dugo je to dobro funkcioniralo, bili su prvi vrhu Zapada, no počelo je polako pucati. Dogodio se zamor materijala i tako osakaćeni teško da će moći pružiti neki jači otpor zaista dobrom Memphisu.
 
Predviđanje: 4:1 za Grizzliese
 

Pročitajte više