Posljednji juriš prema Brazilu: BiH na pragu povijesti, Slovenija u teškoj misiji

Foto: Guliver Image/Getty Images

ITALIJA, Njemačka, Nizozemska, Belgija i Švicarska jedine su europske reprezentacije koje su prije posljednjeg kola osigurale mjesto na Svjetskom prvenstvu u Brazilu sljedećeg ljeta. Još četiri putnika doznat ćemo večeras, a šest nakon dvoboja u doigravanju u studenom. Za sada su samo Hrvatska i Švedska sigurne da će se naći u ždrijebu.

Hrvatski navijači čekat će vijesti iz Škotske, gdje Štimčeva momčad lovi prvu pobjedu nakon tri utakmice. Susret na Hampden Parku počinje u 21 sat.

Bosna i Hercegovina od 19 sati igra kod Litve i ima priliku prvi put u povijesti osigurati nastup na svjetskom prvenstvu. Momčad Safeta Sušića ima jednak broj bodova kao i Grčka, koja igra protiv već otpisane Slovačke. "Zmajevi" pod svaku cijenu žele izbjeći doigravanje u kojem su zapeli s Ćirom Blaževićem prije dvije godine.

Aktualni prvak svijeta (i Europe) Španjolska večeras treba samo bod protiv Gruzije na svom terenu kako bi osvojila skupinu ispred Francuske, koja dočekuje Finsku. 

Poput Francuza, dodatnih kvalifikacija pribojavaju se i Englezi, koji su na prvom mjestu svoje skupine, ali u posljednjem kolu protiv Poljske na Wembleyju još stignu sve prokockati. Ne ostvare li pobjedu, Ukrajinci će ih lako preskočiti pobjedom protiv San Marina. Zanimljivo, Engleska je protiv Poljske igrala davne 1973. godine na starom Wembleyju, i tada joj je trebala pobjeda za odlazak na SP, no gosti su izborili 1:1.

I Portugal strahuje od doigravanja. Rusija predvodi njihovu skupinu s tri boda, a prvo mjesto može ispustiti samo ako izgubi od Azerbajdžana. Cristianu Ronaldu tako ne gine treći baraž zaredom, čak i ako Portugalci slave večeras protiv Luksemburga.

U skupini B još uvijek četiri reprezentacije mogu završiti na drugom mjestu. Bugarskoj treba pobjeda protiv Češke, a Danci s istim brojem bodova čekaju Maltu. Upravo su Bugari i Danci kandidati za najgoru drugoplasiranu ekipu koja će ostati bez doigravanja.

U skupini D Turska i Rumunjska imaju jednak broj bodova i bore se za drugo mjesto iza Nizozemske. Turke čekaju uvijek razigrani Nizozemci, koji su prošlog tjedna Mađarskoj utrpali osam golova, dok Rumunji igraju s Estonijom.

U skupini E Island i Slovenija (od 20 sati) vode borbu za doigravanje iza prve Švicarske. Islanđani imaju bod prednosti, a igraju kod Norveške, dok će Slovenci imati jednako težak posao u Švicarskoj.

Pročitajte više