Prošla je godina od velikog gubitka: Mike Bernardo je bio istinska legenda!

Foto: Fightsite

SVIJET borilačkih sportova na jučerašnji dan prije godinu dana pogodila je tragična vijest o smrti jednog od najvećih kickboksača u povijesti - Mikea Bernarda.

Bernardo je preminuo u 42. godini i bit će upamćen kao jedan od najvećih kick boksača koji su ikada kročili zemaljskom kuglom. Sudjelovao je na ukupno šest K-1 Grand Prix finala, a 1996. je uspio stići i do finala ovog prestižnog turnira, no u samoj je završnici izgubio od jednako velikog i jednako tragično preminulog Andyja Huga.

Mike je u karijeri odradio impresivnih 77 profesionalnih kick boks mečeva ubilježivši 54 pobjede i 18 nokauta. U oči upada podatak da je od 54 pobjede njih čak 42 stiglo nokautom što je postotak (77%) kojim se rijetko tko može pohvaliti. Među gomilom top imena koja je pobjeđivao u ringu ističu se ona Petera Aertsa (3 puta), Andyja Huga (2 puta), Glauba Feitose, Mauricea Smitha, ali i hrvatskih velikana Branka Cikatića i Mirka Filipovića. Doduše, i Cro Cop se može pohvaliti činjenicom da je u prvom međusobnom dvoboju (1999.) uspio prekidom stići do pobjede protiv velikog Južnoafrikanca.

Oni koji su malo bolje upoznati s njegovom karijerom znaju i da je Bernardo bio usko vezan za Hrvatsku i da je u Zagrebu proveo gotovo dvije godine svog života. U trenucima kada je njegova karijera već pomalo bila na izdisaju, Mike je započeo suradnju sa sadašnjim Filipovićevim menadžerom Orsatom Zovkom. Kako bi ga ponovno dignuo na sportske noge, Zovko je odlučio Bernarda dovesti u Zagreb gdje je radio pod paskom našeg proslavljenog boksačkog stručnjaka Leonarda Pijetraja. Plodovi tog rada bili su sjajni. Bernardo je od 2002. gotovo do kraja 2003. nanizao nekoliko vrhunskih rezultata i vrijednih pobjeda, te se ponovno vratio na veliku japansku K-1 scenu.

Zovko, vidno potresen, o svom nekadašnjem borcu i velikom prijatelju govorio je nakon vijesti o njegovoj smrti samo o superlativima.

"Radi se o duši od čovjeka i jednom od najinteligentnijih sportaša koje sam ikada sreo u životu. Mike je bio velikan u svakom smislu riječi. Ljudina, poštenjačina, nevjerojatno talentiran borac i veliki prijatelj. Vijest o njegovoj smrti duboko me pogodila", rekao je Zovko.

Posljednji dvoboj Bernardo je odradio 2004. godine u Japanu. Od profesionalnog sporta oprostio se remijem protiv Kaoklaia Kaennorsinga. Iako je veliki oproštaj bio planiran za kraj godine i K-1 Dynamite priredbu, Bernardo se ozlijedio pa je dvoboj protiv Nigerijca Bobbyja Ologuna otkaza.  Od tada je radio kao glavni K-1 i Muay Thai trener u Takedown MMA akademiji te se nije previše pojavljivao u javnosti. Njegova prerana smrt bila je tužan događaj za svakog istinskog fana borilačkih sportova.

Pročitajte više