Serena Williams osvojila 15. Grand Slam naslov: Vratila se iz mrtvih i slomila Azarenku

SERENA WILLIAMS osvojila je US Open! Mlađa od sestara Williams u finalu je nakon velike borbe slavila protiv Viktorije Azarenke sa 6:2, 2:6, 7:5 i tako osvojila svoj 15. Grand Slam naslov, a četvrti na terenima US Opena. Serena je postala prva tenisačica starija od 30 godina koja je podigla pehar na Arthur Asheu još od Martine Navratilove 1987. godine.

Meč Serene i Viktorije je prvo finale u ženskoj konkurenciji na US Openu koje je otišlo u treći set nakon 17 godina. Posljednji put to se dogodilo 1995. kada je Steffi Graf pobijedila Moniku Seleš 7:6, 0:6, 6:3.  Početak meča nije ukazivao na to da će Sereni za pobjedu trebati tri seta. Azarenka se nije ni snašla, a Serena je sjajnom napadačkom igrom već imala set prednosti.

U drugom setu Azarenka je napravila break u prvom gemu, a zatim još jedan petom i povratka u taj set za Serenu nije bilo. U odlučujućem setu Bjeloruskinja je propustila veliku priliku. Zahvaljujući seriji Sereninih pogrešaka napravila je break i povela s 5:3. Na servis suparnice došla je do 30:30 i samo su je dva poena dijelila od druge Grand Slam titule u karijeri. Međutim, tada je stala! Najprije je pogreškama "poklonila" taj deveti gem seta Sereni, a u sljedećem se suočila s 0:40 na svoj servis. Williams je iskoristila drugu priliku za break i zatim s lakim servis-gemom povela 6:5.

Azarenka je u samo deset minuta prešla put od tenisačica koja je servirala za osvajanje Grand Slama do tenisačice koja servira za ostanak u meču. Nije izdržala pritisak, omogućila je suparnici meč-loptu i pogreškom iz forhenda zaključila meč. Dok je Serena slavila s 20 tisuća navijača, Azarenka je uplakana sjedila u stolici. Ipak, pribrala se na dodjeli nagrada i čestitala suparnici.

"Bilo je neizvjesno, ali Serena je zaslužila pobjedu. Pokazala je da je pravi šampion. Čast mi je da stojim ovdje s takvom igračicom. Dala sam sve od sebe i nemam za čim žaliti", rekla je 23- godišnja Azarenka koja je propustila postati prva bjeloruska tenisačica s naslovom pobjednice US Opena.

Serena Williams otkrila je da je zapanjena fantastičnom Azarenkinom igrom već počela pripremati "gubitnički" govor.

"Ne vjerujem! Jednostavno ne mogu vjerovati da sam pobijedila. U sebi sam već počela spremati 'gubitnički' govor s obzirom na to da je Azarenka igrala fantastično."

Serena je po broju Grand Slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji četvrta u povijesti. Uspješnije od Amerikanke su Steffi Graf s 22 naslova, te Chris Evert i Martina Navratilova po 18 titula. 

Pročitajte više