Sretan vam Messijev dan: Na današnji debitirao je za Barcu i to protiv - Mourinha!

"ARGENTINSKI nogometaš Luis Lionel Messi, igrač mlade momčadi FC Barcelone, mogao bi debitirati za seniorsku momčad na večerašnjoj prijateljskoj utakmici kod Porta, koji tako otvara svoj novi stadion", javila je prije točno devet godina, 16. studenog 2003., argentinska novinska agencija Telam.

U to vrijeme Barcelona, predvođena Laportom i Rijkaardom, dizala se nakon velikog pada prethodnih godina, bila je u teškoj financijskoj situaciji i prigodna gostovanja prihvaćala je za četiri puta manje nego što je 2011. godine godine platio Malešov Hajduk.

Porto je keširao 250 tisuća eura bez problema, jer za razliku od Barce, bio je u ogromnom zaletu: Na krilima duple portugalske krune i osvojenog Kupa Uefa i pod vodstvom Josea Mourinha, išao je prema Ligi prvaka. Uzet će je pola godine kasnije, prije EP-a koje se igralo u Portugalu i zbog čega je i sagrađen novi "Estadio Dragao".

Rijkaard je u Porto, kao i Guardiola u Split, poslao "C" momčad punu mladih igrača, u kojoj su od prvotimaca bili samo Xavi i Rafa Marquez, kao i Luis Enrique, koji je bio na kraju karijere.

Utakmica je bila loša, na još gorem novom terenu, a Porto je pobijedio golovima Derleia i Huga Almeide. Ali najbitniji trenutak dogodio se pred kraj susreta, kada je 16 godina i 145 dana mladi Luis Lionel, zamijenio braniča Fernanda Navarra.

Čim je ušao u igru, Messi je izludio igrače Porta s nekoliko sjajnih driblinga. Imao je priliku i zabiti gol, ali je umjesto šuta iz izgledne situacije, odabrao trk prema golu.

Pročitajte više