Tko će sad spasiti Azzure kad nema domaćeg terena i Tota Schillacija

ENGLESKA je u povijesti odigrala 22 utakmice s Italijom, a upisala je skor od sedam pobjeda, šest remija i čak devet poraza. Interesantno, gol razlika ipak je na strani Gordog Albiona koji je zabio 28, a primio 26 gola.

> Lahm: Želim Engleze u polufinalu!

> Kakva će to biti utakmica: Italija se fura na Barcu, a Englezi - na Talijane!

> "Vrijeme je da Engleska prođe u polufinale"

U posljednje 32 godine, Englezi i Talijani susreli su se samo dvaput na velikim natjecanjima, 1980. na Europskom prvenstvu i 1990. na svjetskom prvenstvu, a oba puta kao pobjednik izašli su Azzurri.

1980. godine u Italiji, domaćini su igrali u skupini B s Belgijom, Engleskom i Španjolskom. U prvom kolu Englezi su remizirali s Belgijancima, a Španjolci s Talijanima, da bi tri dana kasnije uslijedio veliki dvoboj Gordog Albiona i Azzura na stadionu Communale u Torinu.

Engleska je igrala u formaciji Shilton, Neal, Sansom, Thompson, Watson, Wilkins, Keegan, Coppell, Birtles, Kennedy i Woodcock, a Italija Zoff, Gentile, Oriali, Benetti, Collovati, Scirea, Causio, Tardelli, Graziani, Antognoni i Bettega. Pobjedonosni gol postigao je Tardelli u 79. minuti, odvevši tako Italiju u borbu za treće mjesto, dok je Engleska završila kao trećeplasirana u skupini

Deset godina trebali smo čekati do novog službenog dvoboja ove dvije velike reprezentacije na internacionalnoj smotri, a bilo je to ponovno na Apeninskom poluotoku. Talijani su u skupini A zajedno s Čehoslovačkom, Austrijom i SAD-om osvojili prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova, dok su Englezi prošli dalje kroz skupinu F, gdje su u dvobojima s Irskom, Nizozemskom i Egiptom upisali pobjedu i dva remija.

U osmini finala Englezi su prošli Belgiju, a Talijani Urugvaj, da bi u četvrtfinalu pali Kamerun i Irska. Polufinalni dvoboji donijeli su velike okršaje s Zapadnom Njemačkom, odnosno Argentinom, međutim nakon jedanaesteraca u finale su prošli Nijemci i Argentinci.

7. srpnja izbornik Azeglio Vicini poslao je na travnjak momčad u sastavu Zenga, Baresi, Bergomi, Maldini, Ferrara, Giannini, Agostini, Ancelotti, Donadoni, Schilacci i Baggio, dok se Bobby Robson suprotstavio s formacijom Schilton, Stevens, Walker, Parker, Dorigo, Wright, McMahon, Steven, Platt, Beardsley, Lineker.

Pred gotovo 52 tisuće gledatelja poveli su Talijani 19 minuta prije kraja golom "zlatnog repića" Roberta Baggia, a samo deset minuta kasnije izjednačili su Englezi preko Davida Platta. I onda kada su svi očekivali kraj, čuveni Toto Schillaci zabio je u 86. minuti iz kaznenog udarca i donio Italiju broncu. Toto Schillaci izabran je za najboljeg strijelca i igrača, a Englezi su se morali zadovoljiti trofejem fair-playa. U momčad prvenstva izabran je tek Paul Gasciogne.

Pročitajte više