U kakvoj formi čekaju Srbiju: Veliki mjesec Srne, Modrića i brodskih "killera"

Foto: AFP

PRED početak nove klupske stanke u europskim ligama, vrijeme je da pregledamo u kakvoj formi hrvatski reprezentativci dočekuju utamicu sa Srbijom 22. ožujka na Maksimiru.

Na golu ništa novo

Stipe Pletikosa je nezamjenjivi vratar Rostova. Branio je od početka sezone, svih 21 prvenstvenih susreta, a pritom je primio 27 golova. Ipak, osam puta uspio je mrežu sačuvati netaknutom na kraju dvoboja.

Baš kao što je Plete nezamjenjiv u Rostovu, tako je i Danijel Subašić u Monacu. Nekadašnji vratar Hajduka u kontinuitetu brani cijelu sezonu i u vrlo dobroj je formi. Branio je 25 ligaških susreta, primio 22 gola, dok je 11 puta mrežu sačuvao netaknutom.

Dario Krešić je vratar u moskovskom Lokomotivu. Otkada ga je ovo ljeto doveo kao slobodnog igrača. Slaven Bilić često koristi usluge hrvatskog vratara. Krešić je upisao 11 susreta ruske lige, primio je 12 golova.

Obrana u duljem zimskom snu: Srna u vrhunskoj formi

Darijo Srna
igra jednu od svojih najboljih sezona u Šahtaru. Ukupno je ove sezone 30 susreta, upisavši tri gola i čak 18 asistencija. Posebno je impresivan u ukrajinskom prvenstvu, gdje je u 19 susreta zabio jednom, uz čak 14 asistencija za gol. U Ligi prvaka ušao je u momčad kola osmine finala kada je golčinom iz slobodnjaka matirao Borussiju Dortmund, no Nijemci su u uzvratu prošli dalje.
 


Ivan Strinić je također jedan od onih koji standardno igraju u prvoj momčadi svog kluba. Ove sezone upisao je 24 susreta za Dnjipro, 14 u prvenstvu, devet u Europa ligi, pritom dodavši i tri asistencije. U Ukrajini je tek počeo proljetni dio sezone.

Vedran Ćorluka. Kao i kod svih "ruskih" reprezentativaca Hrvatske, iza Ćorluke je poduža stanka, međutim nema dvojbe kako Čarli ove sezone igra standardno za Lokomotiv. 20 prvenstvenih susreta, 1 gol i dvije asistencije.


Joe Šimunić je stožerni igrač zagrebačkog Dinama, a ove sezone već je odigrao čak 30 susreta za Modre i to u vrlo dobroj formi. Četiri puta igrao je i za reprezentaciju u aktualnim kvalifikacijama.

Dejan Lovren je propustio dobar dio aktualne sezone, posebice se to odnosi na kraj prošle godine, međutim u posljednje vrijeme relativno je standardan član posljednje linije Lavova. Pet posljednjih susreta odigrao je od prve do posljednje minute. Inače, ove sezone već je skupio tri crvena kartona.

Domagoj Vida je ove zime napustio Maksimir i prešao u kijevski Dinamo. Jesenas je briljirao u HNL-u, međutim od odlaska u Ukrajinu, odigrao je tri prvenstvena dvoboja i to na mjesto desnog beka, ali u nedjelju je prvi put zatresao mrežu za novi klub.

Gordon Schildenfeld je ove zime prešao iz moskovskog Dinama u PAOK. Za klub iz Thesalonikija igra standardno od kraja prvoj mjeseca, a upisao je već osam susreta kao prvotimac. Dodao je i jednu asistenciju.

Modrić i Rakitić briljantni u 2013.

Luka Modrić cijelu je jesen nosio teret "preskupog pojačanja", no bez ljetnih priprema nije mogao pružiti svoje najbolje igre. Eksplodirao je u posljednjih mjesec dana, fantastičnim predstavam protiv Barcelone i Manchester Uniteda dokazao je svoju kvalitetu. U Mourinhovim rotacijama Modrić je postao nezamjenjiv. U ožujak je ušao asistencijom Ramosu za pobjedu protiv Barcelone u Primeri, a onda šokirao Old Trafford prvim golom u preokretu 1:2 kojim je Real izbacio Manchester iz Lige prvaka.

 


Ivan Rakitić nametnuo se kao vođa Sevilline ekipe u prvih deset utakmica u 2013. Svojim igrama donio je Sevilli prvi pozitivan niz još od rujna zabivši dvaput uz četiri asistencije i još više briljantnih dodavanja. Odigrao je još pet utakmica u Kupu kralja dodavši još dva gola i asistenciju, a asistirao je i protiv Južne Koreje. Trebao bi naći mjesto u udarnom sastavu protiv Srbije.
 

Niko Kranjčar iskoristio je pripreme da se nametne pred početak proljetnog dijela sezone u Kijevu. Nastupio je u tri utakmice, a protiv Južne Koreje dobio je 90 minuta. Izostankom Ivana Perišića ima još više šanse za prvu momčad protiv Srbije.

Ognjen Vukojević nije dočekao početak proljetnog dijela sezone u Kijevu. Nakon što je Dinamo ispao iz Europa lige, poslan je na posudbu u Spartak Moskvu gdje je već odigrao dvije utakmice u prvenstvu i upisao asistenciju u pobjedi protiv Tereka.

Mateo Kovačić u Inter nije stigao u idealnoj eri kluba, ali došao u savršeno vrijeme da se iskaže kada se traži novi vođa momčadi za budućnost. Kovačić je dobio povjerenje Andree Stramaccionija u sredini veznog reda, u Seriji A upisao je tri nastupa u porazima, ali u Europa ligi asistirao je u prvoj od četiri utakmice prije nego se Inter oprostio od natjecanja protiv Tottenhama. Kovačić se pokazao kao zreo igrač, posebno talentiran, vođa na terenu, a svojim loptama hranio je Interove napadače, pisali su talijanski portali posljednjih tjedana. Spreman je preuzeti veću odgovornost i u hrvatskom dresu, ako će biti potrebno.

Sammir više u akciji van terena, Ademi se gura ispred Badelja


Milan Badelj ima slabu sezonu u Hamburgu u koji je ljetos stigao iz Dinama. Počeo je dobro, nametnuo se za prvu momčad, ali, kao i HSV, prozvan je razočaranjem. Ipak, Štimac može biti zadovoljan njegovom minutažom jer nije propustio gotovo niti jedan susret. Još krajem siječnja asistirao je protiv Werdera, ali protiv Koreje nije bio u sastavu.

Sammir je opet usporio na terenu, a dodao gas van njega. Za razliku od početka sezone kada je zabijao barem gol svaku utakmicu, ove godine je u pet nastupa zabio samo jedan Slaven Belupu jednu asistenciju protiv Rijeke. Gol protiv Belupa odlučio je proslaviti u čašicu više, kada je uhvaćen za volanom sa prekomjernim promilima. Bio mu je slobodan dan, pa mu izbornik nije zamjerio.

Josip Radošević u zimskoj stanci prešao je iz Hajduka u Napoli, ali umjesto da dobije mjesto makar na klupi, proslijeđen je u "primaveru" gdje se doduše dokazao nastupima i golovima.

Arijan Ademi dobio je poziv zahvaljujući dobrim i standarnim nastupima za Dinamo u HNL-u. Zabio je u porazu od Osijeka i, kao i Sammir, protiv Belupa, a Štimac mu je dao 20 minuta u posljednjoj provjeri protiv Srbije.

Mandžukić i Olić prevode napadače, Jelavić prekinuo post pred Srbiju

Mario Mandžukić igra u vrhunskoj formi i definitivno je prvi napadač Štimčeve Hrvatske. U 2013. je ušao zabivši dva gola Furthu, nakon toga je sam srušio Stuttgart i Mainz te fantastičnim škaricama presudio bivšem klubu Wolfsburgu. Zabio je i Arsenalu na Emiratesu, i Južnoj Koreji u Londonu. Ove sezone nezamjenjiv je u Bayernovom napadu, a svojim igrama i golovima imenjaku Gomezu preoteo je nadimak "SuperMario".

 

 
Ivica Olić posljednjim je nastupima nastupima izborniku poručio kako protiv Srbije želi biti prvi uz Mandžukića. Wolfsburg ima slabu sezonu i Olić je četiri mjeseca bio bez pogotka, a u posljednje tri utakmice zabio je četiri gola i upisao jednu asistenciju. Dodao je i gol u Kupu.
 

 
Eduardo da Silva zabio je za Šahtar u prvenstvu prvog dana ožujka, no zbog Šahtarovog kasnijeg početka proljetnog dijela sezone upisao tek još jedan prvenstveni nastup i dva u Ligi prvaka.

Nikica Jelavić mučio se s golgeterskom krizom od prosinca i gola Tottenhamu. Prije samo dva dana, baš u pravo vrijeme pred Srbiju, zabio je Manchester Cityju podsjetivši zašto je donedavno smatran jednim od najboljih u Premiershipu. Zabio je i početkom siječnja u FA kupu.

Nikola Kalinić ima najmanju minutažu među napadačima. Ove godine je nastupio tek tri puta, samo jednom je igrao više od poluvremena. Ove sezone zabio je devet golova.

Mladen Petrić svoju prvu premierligašku sezonu u Fulhamu počeo je s dva gola u prvom kolu protiv Norwicha. Ostatak sezone nije bio idealan, no Petrić je uz povremene ozljede i trenerove taktičke odluke uspio zabiti pet pogodaka, no ove godine manje je dobivao priliku, a u posljednjih devet prvenstvenih kola nije ukupno upisao 90 minuta. Štimcu se zato iskazao golom Južnoj Koreji.

Prema formi, iako je Štimac jasno rekao kako to neće biti jedini kriterij, prva momčad bi mogla izgledati ovako:

Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić - Kovačić, Modrić, Ademi, Rakitić - Mandžukić, Olić

Pročitajte više