Zapamtite ove slike. Ali, samo do Rija

ROMANTIČARSKI London već je prošlost. Svi pričaju samo o olimpijskom karvenalu i kiču Rija. Osim financijske "nule", prijestolnici će ipak ostati neke brojke. One koje su ispisali sportaši. Britanci su strahovali od rezultatskog debakla, ali odradili su najuspješnije Igre od 1908. godine . uzeli su 29 zlatnih i 65 medalja u totalu! SAD su nadvisile Kinu i po broju zlatnih medalja te ukupno i ostavile svoj najveći medaljaški pohod ikada izvan svojog teritorija. Makar su Amerikanci na tronu, Kina ne odustaje od promjene svjetskog poretka, a Britanci su treći na ljestvici osvajača medalja. Slijede Rusija, Južna Koreja, pa predvodnica EU - Njemačka, ispred Francuske i Italije.

London nije bio prekretnica poput Pekinga, ali nije nedostajalo ni breath-taking momenata Individualno, Bolt i Phelps. Jamajčanin je ušao u legendu, ma kako god neki to tumačili, jer je obranio zlatne medalje na dvije sprinterske dionice, 100 i 200 m. Phelps se u 28. godini oprostio od bazena kao najveći olimpijac u povijesti. London ćemo pamtiti i po izdanku plemena Masai, Kenijcu Rudishi koji je neprikosnoveni kralj dionice na 800 metara.

Sjećat ćemo se Oscara Pistoriousa koji je bacio rukavicu izazova tehničarima i etičarima, a i slike Matea Mitchella, koji je završio svoju sprintersku dionicu u štafeti 4x400 sa slomljenom nogom i uveo ekipu u finale. Imat ćemo osam godina vremena da razgovaramo o pohranjenim uzorcima krvi i urina nevjerojatne kineske rekorderke, 16-godišnje Yew Shiwen, prije nego se oni unište. Igre su bile i za pamćenje jer su ih Britanci približili čovjeku. Ili su se barem potrudili.

Gdje je u cijeloj priči Hrvatska? Visoko, zapravo nikad tako visoko. Uvozimo rekordan broj medalja, jednu više nego u Pekingu. Kada tri hrvatska zlata stavite u omjer s brojem stanovnika, ispada da smo sedma svjetska sila. Varljiva je to statistika, jer nakon što je atletičar Kirani James osvojio zlato na 400 metara, malo je tko imao šanse protiv karipske državice Grenade s njezinih 110.000 stanovnika. No, nisu varljive brojke koje kažu da je Hrvatska uzela tri zlatne medalje baš kao i deset puta brojniju Španjolsku.

Iza sebe smo ostavili  zemlje poput Danske, Turske, Poljske, Kanade, Argentine. Hrvatska je i lider regije: naši susjedi, Slovenija i Srbija, dijele 42. mjesto ljestvice sa sveukupno četiri odličja (1, 1, 2).

Na koncu, 30. moderne Igre napuštamo kao 26. nacija. Tek smo manje ponosni nego na našim prvim igrama u Barceloni 1992. godine. To se ne može mjeriti o količini zlata.

>>> Američki plivači trijumfirali

HRVATSKI OSVAJAČI MEDALJA U LONDONU

- Vaterpolisti, Giovanni Cernogoraz (gađanje pokretnih meta) i Sandra Perković (bacanje diska) okitili su se najsjajnijim odličjem, veslački četverac je srebrni, a Lucija Zaninović (taekwondo) i rukometaši su brončani.


HRVATSKI OSVAJAČI MEDALJA U PEKINGU

- U usporedbi s Pekingom (2008.) i Atenom (2004.) hrvatski su sportaši osvojili jednu medalju više i time pomakli granicu naše male, ali velike sportske države. Podsjetimo da su naši sportaši u Barceloni 1992. godine uzeli tri medalje (srebro i dvije bronce), u Atlanti 1996. godine dvije (zlato i srebro), te u Sydneyju ponovno dvije (zlato i bronca).

Konačna ljestvica osvajača medalja:

1. SAD 104 (46, 29, 29)

2. Kina 87 (38, 27, 22)

3. Velika Britanija 65 (29, 17, 19)

...

26. Hrvatska 6 (3, 1, 2)

Pročitajte više