S Bandićevim uhićenjem PNUSKOK je ušao u Cibonu: Sumnjivi poslovi s Gradom i nekretninama kluba

Foto: Index ( Mihaela Kristić fotomontaža), Hina 

ISTRAŽITELJI policijskog USKOKA nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića 19. 10. u više navrata posjetili su Cibonu, ispitali direktora Domagoja Čavlovića te uzeli dokumentaciju koja im je bila interesantna.

Jutros je PNUSKOK pročešljao i gradski ured za prosvjetu i sport, a prema još uvijek neslužbenim informacijama, meta je Bandićev ministar sporta Ivica Lovrić kao i poslovi Grada Zagreba s Cibonom tijekom političke vladavine u klubu. Lovrić je jutros istražiteljima otvorio svoj stan u Sesvetama, a prilikom pretrage u gradskom uredu pridružio im se i Krešimir Krsnik, odvjetnik i "jamac" Milana Bandića. 

U vrijeme pretresa Lovrićevih ladica u kojima se godinama gomilaju netransparentni materijali, pojedini izvori objavili su da pretres simultano traje i i Savskoj, no prema informacijama Indexa istražitelji su taj posao obavili proteklog mjeseca.

"Jutros nitko nije posjetio klub, nema nikakvih neočekivanih posjeta. Istražitelji su u više navrata bili u Ciboni nakon uhićenja Milana Bandića, ali ne i jutros. Prilikom izvida u klubu dao sam svoj iskaz, ali dalje od toga ne smijem govoriti", rekao nam je jutros direktor Cibone Domagoj Čavlović.

Na ovaj scenarij godinama upućuju bilance i zdrava logika, koliko traju direktorska rasipništva i spašavanje Cibone gradskim. Milan Bandić nedugo prije nego će završiti u remetinečkom pritvoru bio je idejni začetnik sanacije kluba predstečajnom nagodbom. U klub je namamio Acu Petrovića, koji je uložio i vlastiti novac za rasterećenje računa kluba. Danas je Aco u nezavidnoj situaciji, a oko njega je i sve manje suradnika. S Bandićem je u pritvoru i Zdenko Antunović, član tek oformljene Skupštine koja je trebala povući Cibonu do ozdravljenja.

"U proteklo vrijeme istražitelji su u nekoliko navrata bili Ciboni, ali ne i jutros. Izuzeli su materijale koji su im trebali. Nemam nikakve konkretne informacije, ne znam jesmo li pod istragom ili je riječ samo i izvidima", za Index priča Aco Petrović. 

Policijske sirene oko kluba baš i nisu ambijent vrhunskog sporta, kojem Cibona prema kriterijima upravo Lovrićevog ureda za sport, pripada klasno i financijski. Ta dugogodišnja veza danas je na udaru institucija vlasti. Definitivno novi početak za Cibonu, no u drugačijim okolnostima od onih koje su očekivali klupski lideri. Bandić je uporno zazivao USKOK da dođe u Cibonu i ispita kako je klub došao do dugovanja od čak sto milijuna kuna. USKOK je zbog Cibone često bio i na usnama Darinka Kosora, predsjednika Gradske skupštine koja je odobravala sredstva i rotacije nekretninama i hipotekama. Kosor je, javno, bio u stalnom sukobu s Lovrićem, ali činjenica je da koalicijskim sporazumom Kluba HSLS-HSS u skupštini omogućio Bandiću većinu potrebnu za donošenje odluka

Hvalili se sanacijom duga, pa odveli klub do ruba stečaja 

Lovrić je, međutim, bio ključni Bandićev čovjek za saniranje duga Cibone, a zagrebačka gradska uprava javno se hvalila kako su uspjeli smanjiti dug za 40 milijuna kuna. Lovrić je bio u dvojakoj ulozi čelnog čovjeka sportskog kluba i pročelnika gradskog ureda za sport. Naime, politika zajedno s Bandićem i Lovrićem ulazi u Cibonu 2010. godine, a tada kreće sufinanciranje iz gradskog proračuna ali i vrtlog događaja u kojem je Cibona ostala bez opterećenih klupskih nekretnina.

Nakon svega 20 dana boravka u klubu Lovrić se pohvalio da se dug od 85 milijuna kuna smanjio za 5 milijuna svojevrsnom uštedom budući da su prošlosezonski igrači otišli tijekom ljeta, a pojasnio je i da su nagodbama otklonjena potraživanja od oko još 10 milijuna kuna. S posljednjim danom 2010. dug je, prema Lovriću, iznosio 70 milijuna kuna. Grad Zagreb preuzeo je klupski dug prema Zagrebačkoj banci u visini od 23.5 milijuna kuna te je tako ukupni dug Cibone smanjen na 46.5 milijuna kuna.

"Kad doznamo konačni iznos napravit ćemo strategiju izlaska", rekao je tada Lovrić i znakovito nagovijestio da će istražiti tko se nelegalno koristio Ciboninim nekretninama. 

Odvjetnik Zvonko Nogolica ustvrdio je, naime, da u odnosu na uknjiženo stanje Cibona nije u posjedu 37 posto prostora, odnosno 24 posebna dijela nekretnina.

"Utvrdit ćemo tko je u posljednjih 15 godina upravljao tim prostorima", rekao je Nogolica.

"Smanjenje duga" kojm se Lovrić dičio ovodi klub do ruba stečaja. Gradonačelnik tada "fiktivno" žrtvuje predsjednika Cibone Lovrića i ostavlja mu "samo" funkciju pročelnika ureda za sport, a za klub traži novu potporu, ovaj put državnu u vidu predstečajne nagodbe. Cibona je konačno objavila i visinu ukupnog duga, koji je tijekom godinama bio mitski pojam, a danas uvjeravaju u klubu, iznosi 34,6 milijuna kuna. 

Početkom travnja Cibona je bila i predmet zanimanja USKOK-a zbog transfera Darija Šarića iz Karamarkovog Zagreba u Bandićevu Cibonu. Tada je u USKOK-u ispitan Josip Klemm. Istražitelje su zanimale informacije oko odštete od 4 milijuna kuna, koju je Cibona isplatila KK Zagreb zahvaljujući kreditu od privatne zaštitarske tvrtke Klemm Security.

Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke, nakon ispitivanja pred Uskokom priznao je da mu puno toga nije jasno, kao ni je li ispitan u svojstvu svjedoka ili osumnjičenog. Prema ugovoru s Cibonom, klub mu novac mora vratiti nakon prodaje Darija Šarića koja je u ratama i odrađena.

>>> Uskoro opširnije.

 

Pročitajte više