Dramatično upozorenje: Ako zabranite ovaj lijek, sportaši će umirati na terenu

Foto: Getty Images/Guliver Image

 SPORTAŠI će umirati na terenu zbog zabrane meldonija, tvrdi izumitelj tog lijeka Ivars Calvins nakon što je doping-afera Marije Šarapove iznenadila svijet tenisa. Ubrzo je u središte pozornosti došao meldonij, poznat i kao mildronat, preparat kojeg brojni sportaši navodno koriste za poboljšanje svojih performansi.

> Slučaj Šarapova je samo početak: Zašto sportaši luduju za lijekom koji je dizao i sovjetske vojnike?

Tek je 1. siječnja ove godine ta tvar stavljena na WADA-inu listu zabranjenih sredstava, što je izazvalo velike probleme za niz sportaša iz Rusije i istočnoeuropskih te azijskih zemalja u kojima je sporni lijek dozvoljen te se, poput aspirina, prodaje u ljekarnama i izdaje na recept.

Problem je što se lijek, osim za liječenje dijabetesa, slabe cirkulacije i problema kardiovaskularnog sustava, može koristiti za povećanje izdržljivosti, iskoristivosti energije i bolje koncentracije čime bi sportaš mogao biti u nepoštenoj prednosti u odnosu na ostale, pa se Američka anti-dopinška agencija ozbiljno pozabavila tim, ali i drugim preparatima koje redovito dodaje na svoju listu.

Izumitelj meldonija Ivars Calvins uvjeren je da bi WADA-ina politika mogla biti kobna za sportaše.

"Gledat ćemo sportaše kako umiru na terenu", rekao je Calvins za BBC: "Sportaši koji koriste mildronat neće moći to raditi u budućnosti i više neće biti zaštićeni. Taj je lijek na tržištu već 32 godine, a sada je odjednom zabranjen. Gledat ćemo smrt na sportskim terenima", upozorio je.

Osim Šarapove, čak 13 osvajača medalalja na Europskim igrama 2015. bilo je pozitivno na meldonij, a od 1. siječnja lista se širi novim trofejnim svjetskim atletičarima i olimpijcima koji padaju na dopinškim testovima, iz neznanja ili nemara. Iz WADA-e ne vide ništa sporno i poručuju: Sistem funkcionira. 

Pročitajte više