Amerikanac započeo tenisku sezonu u top 10, a završio je izvan top 100

Foto: EPA-EFE

JACK SOCK započeo je tenisku sezonu kao 8. tenisač svijeta, a nakon Mastersa u Parizu završio je godinu na 105. mjestu i tako postao tek četvrti tenisač ikada kome je uspjelo nešto slično.

Naravno, nešto takvo ne možemo nazvati uspjehom jer je Jack Sock imao jednu od najlošijih sezona u karijeri. Na prvom Grand Slamu sezone, Australian Openu, izgubio je od Japanca Yuichija Sugite i to je bio početak serije katastrofalnih rezultata.

Na tri od četiri Grand Slama ispao je u prvom kolu, a tek je na US Openu stigao do drugog. Nije pobijedio nijednog tenisača iz prvih 25, a uspio je izgubiti od pet igrača rangiranih izvan 100 najboljih na svijetu, uključujući Daniela Brandsa, 316. tenisača svijeta. Najbolji turnir odigrao je u Parizu gdje je prošle sezone došao do prve Masters 1000 titule. Ispao je u četvrtfinalu od Dominica Thiema. Zbog toga je izgubio 820 bodova, a izgubit će još 400 jer je prošle sezone igrao na završnom turniru osmorice najboljih u Londonu. Sve to će ga na kraju smjestiti na 105. poziciju.

Jedini igrači u povijesti tenisa koji su iz najboljih 100 ispali nakon što su godinu započeli u top 10 su Alberto Mancini, Sergi Bruguera i Mark Philippoussis. Treba napomenuti kako govorimo o igračima koji u tim razdobljima nisu imali nikakvih problema s ozljedama. 

Jedan od uzroka loše igre može tražiti i u igri parova. Sock je ove sezone odlučio zaigrati u paru s Mikeom Bryanom zbog ozljede njegovog brata Boba te se isprofilirao kao jedan od najboljih igrača parova na svijetu. Sock i Bryan su osvojili Indian Wells, Wimbledon i US Open. Također, trenutno je četvrti na svijetu kada govorimo o igračima parova, a u jednom trenutku zauzimao je drugo mjesto. Zbog toga teniska godina Jacka Socka ipak nije bila potpuna katastrofa.

Pročitajte više