ANKETA Je li se Petković trebao zahvaliti Mirku Barišiću i Vlatki Peras?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

SJENU na proslavu Dinamove trostruke krune na Trgu bana Josipa Jelačića bacili su govor kapetana Brune Petkovića i reakcija navijača.

Igrači su jedan po jedan izlazili na binu, a najveće ovacije dobili su Bruno Petković i Arijan Ademi. Petković je prvi uzeo mikrofon, počeo ušutkavati publiku i i rekao: "Puno njih će pozivati na pjesmu, a ja imam par riječi da kažem...s obzirom da ove godine Dinamo i svi navijači okrećemo novu stranicu, mislim da ono što ste dobili s novom Upravom, mislim da svi sada živite Dinamo."

Navijači su ga najprije oduševljeno bodrili, ali atmosfera se naglo promijenila kada je nastavio govor: "Nikad nemojte zaboravit ono što je bilo prije, bez obzira da li je netko dao prst ili ruku. Tišina! Jedan pozdrav s gospodinom s kojim uopće nisam imao toliki doticaj i uopće nismo toliko dobri bili, ali je dao za Dinamo jako puno - Mirko Barišić! Drugi pozdrav - za mladu damu koja je dala za Dinamo više od dvadesetak godina, za Vlatku Peras. Pozivam sve navijače Dinama da budu gospoda i zahvale svima što su napravili za Dinamo i da pozovemo Velimira Zajeca da povede Dinamo u bolje sutra."

Čim je Petković spomenuo Barišića i Peras, donedavne funkcionere kluba i dugogodišnje bliske suradnike Zdravka Mamića, uslijedile su salve zvižduka, netko mu je dobacio "Jebo te Barišić", a čuli su se povici "Odlazi". Iz jednog dijela publike na spomen Barišića i Peras čuo se i aplauz.

 

Zašto su navijači Dinama poludjeli na Petkovićevu zahvalu dvojcu?

No, dominantna reakcija navijača na Petkovićevu zahvalu spomenutom dvojcu bila je ona gađenja i ogorčenosti. Navijači Dinama, posebno Bad Blue Boysi, ne podnose Mirka Barišića ni Vlatku Peras. Barišić, vječni predsjednik Dinama, gotovo dva desetljeća je davao legitimitet svevlasti Zdravka Mamića i njegove obitelji u Dinamu te njihovom pljačkanju kluba. Barišić je u svim prilikama hvalio braću Mamić i njihovu posvećenost klubu.

Ne samo da je odbijao prihvatiti notornu i pravomoćnim presudama potvrđenu realnost o ulozi Mamića u Dinamu, nego je čak isticao kako odbija presudu prema kojoj su Mamići oštetili Dinamo za oko 15 milijuna eura te da ne želi da se taj novac vrati klubu. Barišić je dugo nakon Mamićevog pada i bijega u Hercegovinu branio njegov lik i djelo. U tome je posustao tek prošle godine, kada je bilo jasno da se Mamić ne vraća i da navijači kreću u preuzimanje Dinama. No, nakon toga se također do kraja nije dao iz Dinama. 

Vlatka Peras je daleko dogurala u Dinamu. Od tajnice Zdravka Mamića do predsjednice Uprave. Bila je žena od najvećeg povjerenja vladara Dinama, toliko da je nosila njegove kuverte osječkim sucima. Iako je općepoznato kako mu je i koliko bila odana te da je zbog toga omražena među navijačima, ni ona se nije dala iz Dinama ni nakon Mamićevog pada. Odstranjena je tek prošlog tjedna kada joj je nova garnitura u Dinamu dala izvanredni otkaz.

Pročitajte više