SP 2022.

ANKETA Koga biste željeli u ždrijebu Svjetskog prvenstva?

Grafika: Index, Foto: EPA-EFE, Sanjin Strukić/Pixsell

HRVATSKA reprezentacija će u ždrijebu koji počinje u 18 sati u Dohi saznati protivnike u skupini na Svjetskom prvenstvu koje u studenom počinje u Kataru. Momčad Zlatka Dalića bit će definitivno u drugoj jakosnoj skupini, što joj može donijeti vrlo težak, ali i vrlo povoljan ždrijeb.

Sama pravila ždrijeba su vrlo jednostavna, a vrijedi naglasiti da će domaćin Katar, koji je u prvoj jakosnoj skupini, dobiti automatski poziciju A1, a sve ostale reprezentacije izvlačit će se iz bubnja. Reprezentacije iz iste konfederacije ne mogu biti u istoj skupini, što ne vrijedi za europske reprezentacije budući da ih je u ždrijebu čak 13. To znači da će u pet od osam skupina biti po dvije europske reprezentacije.

Ne znaju se još tri sudionika SP-a

Dosad je poznato 29 od 32 sudionika Svjetskog prvenstva. Dva ćemo dobiti iz interkontinentalnih kvalifikacija u kojima se sastaju Kostarika i Novi Zeland te Peru i pobjednik susreta UAE - Australija. Ti dvoboji igrat će se u Kataru na jednu utakmicu i to 13. ili 14. lipnja. Pobjednici će biti u četvrtoj jakosnoj skupini ždrijeba.

U lipnju će završiti i jedan mini-turnir europskih dodatnih kvalifikacija. Tamo će Wales kod kuće igrati protiv pobjednika susreta između Škotske i Ukrajine, koja nije mogla sudjelovati u ovom terminu zbog rata u toj zemlji. Te utakmice također bi se trebale igrati u lipnju. Kao i u gornjem slučaju, pobjednik tog mini-turnira bit će u četvrtoj jakosnoj skupini.

Jakosne skupine ždrijeba:

Prva: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španjolska, Portugal

Druga: Meksiko, Nizozemska, Danska, Njemačka, SAD, Urugvaj, Švicarska, HRVATSKA

Treća: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis

Četvrta: Kamerun, Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Wales/Škotska/Ukrajina, Kostarika/Novi Zeland, Peru/UAE/Australija

Iz prve jakosne skupine je sasvim jasno da je najbolji ždrijeb Katar, ali ujedno su i najmanje šanse da ga Hrvatska izvuče. Prema matematičkim izračunima, najveća je vjerojatnost, čak 58.9 posto, da će Hrvatska izvući neku od europskih reprezentacija iz prve jakosne skupine. Nešto manje od 30 posto šansi je da to budu Brazil ili Argentina te samo 12.5 posto da će kuglice Hrvatsku spojiti s Katarom.

U svim ostalim jakosnim skupinama šanse su manje-više podjednake za izvlačenje bilo koje reprezentacije. Zbog ranije navedenih restrikcija, najmanji su izgledi da će Hrvatska iz treće jakosne skupine izvući Srbiju ili Poljsku (15.8 posto), a gotovo je 85 posto šanse da će to biti Iran, Japan, Južna Koreja, Kamerun, Maroko ili Tunis.

Kad je četvrta jakosna skupina u pitanju, najrealnije je da u skupini s Hrvatskom završi Kanada ili pobjednik susreta Kostarika - Novi Zeland, a onda svi ostali. Najmanje izglede ima pobjednik mini-turnira na kojem će biti Wales, Škotska i Ukrajina. Šanse za to su 4.4 posto, odnosno Hrvatska bi iz svih drugih skupina morala izvući ne-europske reprezentacije.

 

Koga biste željeli iz prve jakosne skupine?

 

Koga biste željeli iz treće jakosne skupine?

 

Koga biste željeli iz četvrte jakosne skupine?

Pročitajte više