HNL

ANKETA Ovo je pakleni raspored borbe za drugo mjesto. Tko će u Ligu prvaka?

Foto: Pixsell

RIJEKA je jučer na Rujevici golovima Čolaka i Gorgona pobijedila očajni Hajduk 2:0 i preskočila ga na drugom mjestu na tablici.

Tako je Tudorova momčad ostala bez pobjede u tri velika derbija koja je igrala u zadnjih deset dana i prepustila je poziciju koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Prije samo pet kola Hajduk je imao četiri boda više od Rijeke, šest više od Osijeka i čak deset više od Lokomotive. Sad je u situaciji da ga Lokomotiva večeras eventualnom pobjedom protiv Gorice može gurnuti na četvrto mjesto.

Rezultati by SofaScore

U zadnjih pet kola Hajduk je pobijedio samo Goricu i remizirao je s Osijekom i porazima od Slavena, Dinama i Rijeke potpuno je kompromitirao situaciju na tablici. Za to vrijeme je Rijeka osvojila deset od 15 mogućih bodova, a Lokomotiva se s četiri uzastopne pobjede potpuno uključila u borbu za Ligu prvaka.

Koja mjesta u HNL-u vode u Europu?

Sljedeće sezone će HNL prvi put nakon 1999. godine imati dva predstavnika u Ligi prvaka. Prve dvije momčadi na kraju sezone plasirat će se u 2. pretkolo Lige prvaka. Prvak, odnosno Dinamo, ići će u dio za prvake koji je puno lakši, dok će drugoplasirana momčad ići u tzv. "league path" u kojem prijete doprvaci Turske, Austrije, Češke, Nizozemske i Grčke plus klubovi koji uđu iz 1. pretkola.

Treća i četvrta momčad HNL-a idu u 2. pretkolo Europa lige, no stvar se mijenja ako pobjednik Kupa bude klub koji nije završio na jednom od prva četiri mjesta. U polufinalu Kupa igraju Rijeka i Osijek te Slaven i Lokomotiva i u slučaju da osvajač Kupa ne završi na prva četiri mjesta, četvrtoplasirana momčad s tablice neće ići u Europu. Bude li osvajač Kupa netko od prva četiri, u EL će petoplasirana momčad. Vrijedi istaknuti i da će pobjednik Kupa natjecanje u Europa ligi započeti u 3. pretkolu.

Tko ima teži raspored?

Do kraja prvenstva ostalo je još deset kola i kandidati za drugo mjesto uglavnom imaju sličan raspored. Puno je još međusobnih utakmica, a u najtežoj situaciji je Osijek koji, osim što ima najmanje bodova, do kraja sezone gostuje kod Lokomotive, Dinama i Hajduka, a samo će s Rijekom igrati kod kuće.

RIJEKA

Istra - RIJEKA
Varaždin - RIJEKA

RIJEKA - Lokomotiva
Slaven - RIJEKA
RIJEKA - Gorica
Osijek - RIJEKA
RIJEKA - Dinamo

Inter - RIJEKA
Hajduk - RIJEKA
RIJEKA - Istra

HAJDUK

Hajduk - Inter
Istra - HAJDUK
HAJDUK - Varaždin
Lokomotiva - HAJDUK
HAJDUK - Slaven
Gorica - HAJDUK
HAJDUK - Osijek
Dinamo - HAJDUK
HAJDUK - Rijeka

Inter - HAJDUK

LOKOMOTIVA

Gorica - LOKOMOTIVA (ponedjeljak)
LOKOMOTIVA - Osijek
LOKOMOTIVA - Dinamo
Rijeka - LOKOMOTIVA
LOKOMOTIVA - Hajduk

Istra - LOKOMOTIVA
LOKOMOTIVA - Varaždin
LOKOMOTIVA - Inter
Slaven - LOKOMOTIVA
LOKOMOTIVA - Gorica
Osijek - LOKOMOTIVA

OSIJEK

Lokomotiva - OSIJEK
Slaven - OSIJEK
OSIJEK - Gorica
Inter - OSIJEK
Dinamo - OSIJEK
OSIJEK - Rijeka
Hajduk - OSIJEK

OSIJEK - Istra
Varaždin - OSIJEK
OSIJEK - Lokomotiva 

 

Pročitajte više