Nogomet

ANKETA Tko je najjači nakon najluđeg prijelaznog roka u povijesti?

Foto: Grafika/Index.hr

DA SU SAMO Cristiano Ronaldo i Lionel Messi ovog ljeta promijenili klubove, ovaj prijelazni rok bi spadao među najbolje u povijesti, ali nakon što smo svjedočili i najskupljem britanskom transferu, velikim promjenama u Barceloni, odlascima kapetana Real Madrida i najboljeg igrača Intera, nedvojbeno je ovo najbolji i najluđi prijelazni rok svih vremena.

Ovog ljeta nije oboren rekord za najskuplji transfer u povijesti, nisu srušeni ni oni rekordni iznosi koje su klubovi Premiershipa zajedno znali potrošiti na nove igrače, ali imena nogometaša koji su mijenjali sredine, količina promjena u najvećim klubovima, kao i oni transferi koji su propali učinili su ovo ljeto nezaboravnim.

U posljednjim trenucima prijelaznog roka Antoine Griezmann se iz Barcelone vratio u Atletico Madrid, odakle je Saul Niguez prešao u Chelsea, a Barcelona je uspjela dovesti Luuka de Jonga iz Seville. No, nisu to bili jedini transferi koje je svijet iščekivao 31. kolovoza. Najviše se pratilo hoće li Real Madrid uspjeti dovesti Kyliana Mbappea. Na kraju je francuska zvijezda ostala u PSG-u, koji je odbio 220 milijuna eura, po cijenu da mladi nogometaš narednog ljeta ode bez odštete.

Pokušaj Manchester Cityja da dovede Harryja Kanea iz Tottenhama samo je još jedan detalj koji je priču o transferima učinio još zanimljivijom, ali sjajni napadač ostao je u svom klubu, iako su Građani nudili oko 150 milijuna eura.

Kad je već sve završilo, nakon dva mjeseca totalnog ludila na nogometnom tržištu, vrijeme je za procjenu tko u ovom trenutku ima najbolju momčad. Ne biramo nužno tko je odradio najbolji prijelazni rok, već najjače sastave i rostere, a za konačnu listu odabrali smo 11 klubova. 

Mi ćemo ih poredati abecednim redom, a vi svojim glasovima odredite tko trenutno ima najbolju momčad na svijetu.

Atletico Madrid

Diego Simeone je nastavio s ulaganjima u momčad. Od važnih igrača ostao je samo bez Saula Nigueza, koji je otišao na posudbu u Chelsea jer nije želio igrati van pozicije centralnog veznog u Atletico Madridu.

Argentinski stručnjak vjerojatno neće ni osjetiti njegov odlazak jer je doveo veznjake Rodriga de Paula iz Atalante i Matheusa Cunhu iz Herthe za ukupno 65 milijuna eura, a sjajan prijelazni rok kompletirao je dovođenjem Griezmanna na posudbu iz Barcelone.

Tako je aktualni prvak Španjolske doveo tri odlična igrača, a ostao bez jednog i sasvim je očekivano da u ovoj sezoni bude još jači.

Simeone je sezonu otvorio igrajući u sustavu 3-5-2, ali bit će vrlo interesantno pratiti hoće li mijenjati formaciju jer će u rasporedu s dva napadača vjerojatno na klupi stalno imati jednu od tri velike zvijezde, a to su Luis Suarez, Joao Felix i Griezmann.

Za Atletico je vrlo važno da, pored nevjerojatne startne postave, ima veliku širinu kadra, zbog čega u ovoj sezoni mora imati najveće moguće ciljeve. Pored postave koju smo predstavili na grafici, Simeoneu na klupi sjede Suarez, Šime Vrsaljko, Geoffrey Kondogbia, Thomas Lemar, Angel Correa, Cunha...

Barcelona

Barcelona je doživjela velik udarac odlaskom Messija, ali svejedno se činilo da će opet biti spremna boriti se za titulu u La Ligi. Ipak, odlaskom i Griezmanna, stvari izgledaju znatno lošije.

Možda odlasci takvih veličina ne bi bili toliki problem da Ronald Koeman nema probleme s ozljedama, ali on trenutno ne može računati na Ansua Fatija, Ousmanea Dembelea i Sergija Aguera. Dok se Fatijev povratak očekuje tijekom narednog tjedna, izostanci preostale dvojice igrača mogli bi potrajati do sredine listopada.

Budući da je sezonu otvorio igrajući u sustavu 4-3-3, Koeman će skoro mjesec dana, pored sjajnog Memphisa Depaya, u napadu igrati s Martinom Braithwaiteom i Luukom de Jongom, što ne izgleda obećavajuće.

Barcelona na ostalim pozicijama nema problema s ozljedama i vrhunski je pokrivena. Vezni red, koji čine Sergio Busquets, Frenkie de Jong i Pedri, spada među najbolje na svijetu, a njihove zamjene su također odlične: Riqui Puig, Sergi Roberto, Coutinho... Upravo ovaj dio katalonske momčadi svima daje do znanja da se ova ekipa ne smije otpisati ni u vrijeme svoje najveće financijske krize u povijesti.

Bayern

Bayern je i ovog ljeta uradio ono što radi godinama - kupovao je igrače kod najvećeg rivala. Iz RB Leipziga, koji je prošle sezone bio drugi u Njemačkoj, doveo je najboljeg stopera Dayota Upamecana i kapetana Marcela Sabitzera. 

Osim njih, Bayern je RB Leipzigu uzeo i trenera Juliana Nagelsmanna te tako potpuno poljuljao taj klub.

Njemački gigant je u suštini doveo dva igrača kako bi nadoknadio odlaske Davida Alabe i Javija Martineza, koji su bez odštete napustili klub. 

Nagelsmann je poznat kao trener koji voli mijenjati formacije tijekom sezone, a s ovom momčadi može igrati kako poželi. Mladi njemački trener je na početku sezone veliku minutažu dao i hrvatskom desnom beku Josipu Stanišiću, što mu još više pomaže u namjeri da Joshuu Kimmicha češće koristi u veznom redu i time dodatno poveća svoje opcije pri sastavljanju momčadi.

Na grafici Bayerna, koju smo objavili, nedostaju imena poput Leroya Sanea, Kingsleyja Comana, Corentina Tolissa, Jamala Musiale, Benjamina Pavarda... To dovoljno govori o snazi njemačkog prvaka.

Chelsea

Chelsea je prošle sezone pod vodstvom Thomasa Tuchela na sjajan način došao do titule u Ligi prvaka. Na tom putu izbacio je Atletico Madrid i Real Madrid, dok je u finalu srušio Manchester City.

Sad je njemački stručnjak zadržao sve važne igrače i njima dodao Romelua Lukakua (115 milijuna eura) i Saula Nigueza (posudba). Možda upravo ovaj podatak najbolje govori o kvaliteti Chelseaja u ovom trenutku.

Londonski klub je još želio dovesti stopera Seville Julesa Koundea, ali nije uspio u tome. No, svejedno ima jedan od najjačih rostera na svijetu jer rijetke su momčadi koje imaju takvu širinu kadra.

Samo na dvije pozicije u centralnom dijelu veznog reda Tuchel može birati između Jorginha, službeno najboljeg igrača Europe, N'Goloa Kantea, jednog od najboljih veznjaka svijeta te Matea Kovačića i Nigueza, a za pozicije iza Romelua Lukakua bore se Timo Werner, Kai Havertz, Mason Mount, Hakim Ziyech, Christian Pulisic...

Inter

Navijači Intera su se pribojavali stanja u klubu nakon što su otišli trener Antonio Conte, najbolji igrač Lukaku te sjajni desni bek Achraf Hakimi, ali klub je vrhunski reagirao dovođenjem trenera Simonea Inzaghija te igrača Edina Džeke, Hakana Calhanoglua, Denzela Dumfriesa i Joaquina Corree.

Inzaghi je preuzeo momčad koja je titulu u Serie A osvojila igrajući u sustavu 3-5-2, koji koristi i on. 

Na golu je i dalje Samir Handanović, a u obrani Alessandro Bastoni, Stefan de Vrij i Milan Škriniar. Ova četvorka je prošle sezone bila nezamjenjiva u Interu i primila je najmanje golova u prvenstvu (35).

Na ostalim pozicijama klub je ili zadržao standardne igrače ili doveo adekvatne zamjene za one koju su napustili klub. Zato će Inter i ove sezone biti jedan od najvećih favorita za osvajanje Serie A.

Juventus

Pred Juventusom je vrlo izazovna sezona. Ekipu su napustili Gianluigi Buffon i Cristiano Ronaldo, a stigli su Moise Kean i Manuel Locatelli.

Torinski velikan neosporno ima odličan i potentan roster, ali njegov problem je očigledan, a o njemu su pred kamerama govorili Max Allegri i Giorgio Chiellini - Juventus nije momčad. 

Za vrijeme poraza od Empolija Chiellini je pratio utakmicu s Allegrijem. U jednom trenutku rekao je svom treneru: "Ovo nije momčad", a on se složio s njim.

Stoga je pred Allegrijem zadatak da stvori kemiju u ekipi i pronađe pravi sustav igre. Trenutno igra s četiri igrača u obrani, ali mogao bi se vratiti svom prepoznatljivom rasporedu s tri centralna braniča.

Federico Chiesa, Dejan Kuluševski, Federico Bernardeschi, Paulo Dybala, Alvaro Morata, Moise Kean, Aaron Ramsey... Svi oni čine vrlo opasnu skupinu ofenzivaca, ali veliki je upitnik hoće li u ovoj sezoni postati opasna momčad.

Liverpool

Jurgen Klopp je izgledao poput nijemog promatrača tijekom ovog prijelaznog roka. Ponekad bi se požalio na velika ulaganja drugih klubova i to bi bilo sve.

Ipak, on može biti sretan sa svojim rosterom jer vratili su mu se Virgil van Dijk i Joe Gomez, koji su zbog ozljeda propustili skoro cijelu prošlu sezonu. Zbog sličnih problema Klopp je nerijetko ostajao i bez drugih igrača, poput Jordana Hendersona i Joela Matipa, a sada ima sve njih na okupu. To je možda najveće pojačanje za Liverpool.

Jedini novi igrač u ekipi je 22-godišnji stoper Ibrahima Konate, koji je za 40 milijuna eura stigao iz RB Leipziga. On će za početak sigurno povećati konkurenciju u obrani i bit će zalog za budućnost, ali male su šanse da će već u ovoj sezoni uzeti mjesto Matipu ili Gomezu, koji se mijenjaju pored Van Dijka.

Liverpool je na početku sezone pokazao da je spreman ponovno boriti se za najveće trofeje, nakon što su ga prošle sezone poremetile ozljede.

Manchester City

Manchester City je dovođenjem Jacka Grealisha za 117 milijuna eura oborio rekord engleskog nogometa i doveo najskupljeg Britanca svih vremena. Iako se predviđalo da će u klub stići još i Kane te da bi ekipu mogli napustiti Bernardo Silva i Raheem Sterling, do toga nije došlo.

Pep Guardiola je ionako imao fantastičan roster, koji sada izgleda još jače. Možda će najveći zadatak španjolskog stručnjaka biti da kod ove ekipe zadrži glad za uspjehom.

Najbolji sastav Cityja vrlo je teško odabrati. Poznato je da Guardiola iz utakmice u utakmicu mijenja igrače, a to je pokazao već na početku sezone.

No, stalne promjene u ovakvoj ekipi djeluju razumljivo jer španjolski trener ima previše zvijezda da bi se držao jedne postave.

Manchester United

Manchester United je s obranom koju predvode Harry Maguire i Varane, veznim redom koji čine Paul Pogba i Bruno Fernandes, krilima poput Rashforda i Sancha te širinom i kvalitetom rostera već bio izuzetno snažan, a dolazak Ronalda kompletirao je ovu momčad.

Ronaldov dolazak ne znači da je United odmah siguran osvajač Premiershipa, ali sada izgleda kao ekipa koja će osvojiti više od 85 bodova, što u trenutnoj konkurenciji može biti dovoljno za titulu. Ole Gunnar Solskjaer je i prije Ronaldova dolaska bio svjestan da ne smije sezonu mjeriti po blagom povećanju bodova, već po titulama ili barem po tvrdoj borbi za naslov engleskog prvaka, a sada su mu se šanse za uspjehom dodatno povećale.

United je u Solskjaerovoj eri izgubio finale i polufinale Europa lige, dva polufinala Carabao Cupa i polufinale FA kupa, dok je u ligi najmanju razliku u odnosu na prvoplasiranog imao prošle sezone, kada mu je City pobjegao 12 bodova. Dolasci Sancha i Varanea bili su znak da se takvi rezultati ne smiju ponavljati, a s Ronaldom bi takvi dometi izgledali poput noćne more.

United sad ima sigurnu prvu postavu, punu individualaca koji jednim potezom mogu odlučiti utakmicu, a na klupi ima sjajne zamjene. Ukratko, ima sve što je potrebno da krene u ravnopravnu borbu s Manchester Cityjem, Chelseajem i Liverpoolom za naslov u Premiershipu, a jednake ambicije mora imati i u svakom drugom natjecanju.

PSG

PSG već godinama gradi momčad koja može osvojiti Ligu prvaka, a najbliži tom naslovu bio je prošle godine, kada je u finalu izgubio od Bayerna 1:0. Katarski vlasnici su nakon toga nastavili s ulaganjima, a ovog ljeta su odradili jedan od najboljih prijelaznih rokova svih vremena.

Francuzi su bez odštete doveli Lionela Messija, Sergija Ramosa, Gianluigija Donnarummu i Georginija Wijnalduma, dok je za 60 milijuna eura stigao Achraf Hakimi. Pred kraj prijelaznog roka došao je i talentirani lijevi bek Nuno Mendes (19) iz Sportinga, a klub je uspio zadržati i Kyliana Mbappea, kojeg je očajnički tražio Real Madrid.

Francuski klub na svakoj poziciji ima vrhunske igrače, a na klupi su odlične zamjene poput Andera Herrere, Leandra Paredesa, Presnela Kimpembea, Maura Icardija, Juliana Draxlera... Zato je Jose Mourinho izjavio da je Mauricio Pochettino vjerojatno jedini trener na svijetu koji je potpuno zadovoljan svojim rosterom.

Sve ovo dovoljno govori o snazi PSG-ove momčadi, koja se s punim pravom po individualnoj kvaliteti može usporediti s najvećim momčadima svih vremena. Boljka ove momčadi može biti nedostatak balansa jer pitanje je koliko će ostatak ekipe moći nositi teret ako izostane defenzivni doprinos Mbappea, Neymara i Messija.

Real Madrid

Real Madrid je ostao bez Sergija Ramosa i Raphaela Varanea, stoperskog para koji mu je donio pregršt trofeja, a zamijenio ih je samo Davidom Alabom, koji i nije klasičan branič.

Zato je obrana najveća Realova boljka u ovoj sezoni, ali klub na svim drugim pozicijama i dalje ima vrhunska rješenja, kojima je dodao i jednog od najvećih svjetskih talenata Eduarda Camavingu, veznjaka koji je za 31 milijun eura stigao iz Rennesa.

Luka Modrić, Toni Kroos i Casemiro će vjerojatno i ove sezone čuvati vezni red, a ispred sebe će imati sjajne igrače poput Karima Benzeme, Edena Hazarda, Garetha Balea, Fedea Valverdea, Isca, Viniciusa, Marca Asensija...

Carlo Ancelotti je po dolasku u Real znao da je najveći cilj kluba ovog ljeta dovesti Kyliana Mbappea, ali iako nije uspio u tome, ekipa je sposobna napadati sve titule u ovoj sezoni.

U prvoj anketi vas pitamo tko je najjači u Europi, a u drugoj možete za svaki klub ocijeniti kako je odradio prijelazni rok (palac gore za dobro odrađen i palac dolje za loše odrađen).

 

 
 

Pročitajte više