Armada: Najveću krađu nikada zaboraviti. Rijeka prvak 1999. zauvijek ćemo pamtiti!

Foto: Index

U POSLJEDNJEM kolu SuperSport HNL-a Rijeka je na Rujevici dočekala Slaven Belupo. Nakon prvih 45 minuta rezultat je 2:0 za domaćine. Strijelci su bili Jorge Obregon u 18. minuti i Niko Janković u sudačkoj nadoknadi. Rijeka će sezonu okončati na drugom mjestu prvenstvene ljestvice, a Slaven je na kraju zauzeo deveto mjesto.

Navijači Rijeke su na utakmici istaknuli poruku o događajima iz 1999. godine. Poruka Armade glasi: "Najveću krađu nikada zaboraviti. Rijeka prvak 1999. zauvijek ćemo pamtiti!" Naime, na današnji dan prije točno 25 godina dogodio se za mnoge najveći skandal u povijesti hrvatskog nogometnog prvenstva.

Rijeka ostala bez naslova prvaka zbog najspornijeg zaleđa u povijesti lige

Naslov te 1999. osvojila je zagrebačka Croatia, nakon što je Rijeci u 88. minuti utakmice posljednjeg kola, pred više od 25.000 ljudi, poništen gol za pobjedu protiv Osijeka i naslov prvaka. Linijski sudac Zoran Krečak označio je tog dana najkontroverznije zaleđe u povijesti HNL-a.

Dvije minute prije kraja Barnabas Sztipanovics je ubacio, a loptu je u gol skrenuo Admir Hasančić za erupciju oduševljenja na prepunoj Kantridi. Slavlje je trajalo samo nekoliko sekundi jer je Krečak podigao zastavicu i označio zaleđe. To je značilo da ostaje 1:1 i da će se titula slaviti u Zagrebu. Nakon šokantnog raspleta igrači Rijeke u suzama su popadali na travnjak, a suce utakmice policija je morala izvesti s travnjaka Kantride.

"Svatko bi to sudio. Bijeli dres bio je u kaznenom prostoru, a to je Rijekin dres, iza crvenog igrača Osijeka. Sudio sam što sam vidio", rekao je 2006. godine Krečak za Index. Poslije ga je tehnologija demantirala. Naknadnom videoanalizom u HRT-ovu studiju 2009. godine utvrđeno je da Hasančić nije bio u zaleđu te da je Krečak pogriješio.

 

Pročitajte više