Australija odustala od organizacije SP-a 2018. godine

NOGOMETNI savez Australije (FFA) odlučio je i službeno odustati od kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, ali je ostao u igri za domaćinstvo Mundijala 2022. godine.

Australci su se, zapravo, na ovaj potez odlučili shvativši intenciju da SP 2018. godine bude povjeren nekome od europskih kandidata. Zadnji Mundijal u Europi bio je onaj 2006. godine u Njemačkoj, a kako nakon ovogodišnje smotre u Južnoafričkoj Republici za četiri godine na red dolazi Brazil, logično je, u skladu s uobičajenom Fifinom rotacijskom politikom, očekivati SP u Europi 2018. godine.

Od zemalja koje nisu iz Europe, zasad tu ''logiku'' ne prihvaćaju samo Amerikanci, koji su ostali u utrci za SP 2018. godine s četiri europske kandidature, onima Engleske, Rusije te zajedničkima Belgije i Nizozemske, odnosno Španjolske i Portugala. Isti su kandidati i za SP 2022. godine, a uz njih još i Australija, Japan, Katar i Južna Koreja.

Frank Lowy, predsjednik Australskog nogometnog saveza, rekao je kako su Australci s čelnicima Fife razgovarali četiri mjeseca o potezu odustajanja od kandidature za organizaciju Mundijala 2018. godine.

Pročitajte više