Bankrotirani Milijunaši: River prvi put u 110 godina igra kvalifikacije za opstanak!

U BOGATOJ 110-godišnjoj povijesti River Plate je 33 puta osvajao naslov argentinskoga prvaka, deset puta više od najvećih rivala, Boca Juniorsa.

Međutim, prvi će se put u povijesti igrači kluba iz Buenos Airesa boriti za goli prvoligaški život u dvije utakmice razigravanja protiv drugoligaša Belgrana. Izgube li, ispast će u drugu ligu i to po prvi put.

Ishod je to posljednjeg kola argentinske Clausure, drugoga, jesenskog dijela prvenstva, koje su nogometaši Rivera završili domaćim 2:1 porazom od doprvaka Lanusa. Do poraza koji ih je bacio u ponižavajući položaj borbe za opstanak domaći su, inače poznati pod nadimkom "Millonarios (Milijunaši)", došli na Monumentalu, argentinskome nacionalnom stadionu.

Danas River više nije milijunaš. Štoviše, zbog prijavljenog duga od 19 milijuna dolara vodstvo nekadašnjeg velikana prisiljeno je konstantno prodavati najbolje nogometaše.

Clausuru su inače nogometaši Juana Josea Lopeza završili na devetom mjestu. U doigravanje ih je, međutim, gurnuo slab bodovni prosjek iz triju proteklih godina, koji se uzima kao parametar ispadanja i promoviranja, a uveden je baš stoga da bi od opasnosti pojedine slabije sezone branio najveće klubove.

U La Plati je, na gostovanju Boca Juniorsa kod Gimnasije (2:2), službeno posljednji nastup za Bocu upisao 37-godišnji Martin Palermo, najbolji strijelac u povijesti kluba s 237 golova. Naslov prvaka još je u prošlom kolu osigurao Velez Sarsfield.

Argentinska Clausura, 19. kolo:

Independiente - Huracan 5:1

Gimnasia La Plata - Boca Juniors 2:2

Quilmes - Olimpo 0:1

River Plate - Lanus 1:2

Argentinos Juniors - Tigre 1:1

Godoy Cruz - All Boys 1:0

Redoslijed: 1. Velez Sarsfield 36 (-1), 2. Lanus 35, 3. Godoy Cruz 34, 4. Olimpo 30...

Pročitajte više