Barcelona smijenila Xavija

Foto: EPA

XAVI HERNANDEZ (44) dobio je otkaz u Barceloni. Podsjetimo, Barcelona je prije dva tjedna obznanila kako će nastaviti dalje s trenerom koji je sredinom sezone najavio odlazak, no posljednjih dana je došlo do novog preokreta. Barcelonin predsjednik Joan Laporta jutros je obavijestio Xavija o otkazu, a novi trener Barcelone bit će Nijemac Hansi Flick.

Osvojio je dva trofeja s Barcelonom kao trener

Xavi je Barcelonu preuzeo 6. studenog 2021. godine i vodio je Katalonce u 141 utakmici. Postigao je 89 pobjeda, 23 remija i 29 poraza. Osvojio je prošle godine La Ligu i domaći Superkup, a ove sezone je završio drugi te ispao u četvrtfinalu Lige prvaka od PSG-a. Xaviju su presudile kritike upravi, odnosno komentiranje financijskog stanja.

Presudile mu kritike Laporti

Xavi je javno poručio da Barcelona nema novca za natjecanje s Realom i da su nužna pojačanja kako bi to pokušao te je podsjetio navijače da ova Barca nema veze s onom iz trofejne prošlosti: "Navijači moraju razumjeti da ova Barcelona nije ona od prije 25 godina. Prije bi trener Barce došao predsjedniku i rekao: 'Želim ovog igrača, i ovog, i još onog.' Toga više nema. No mi moramo pojačati momčad ako ne želimo da sve ostane kao što je.

"Nismo na razini vrhunskih klubova"

U suprotnom, bit će nam jako teško boriti se protiv Reala i u Europi. Ne može se napredovati ako ne bude određenih promjena u momčadi. Pokušat ćemo se nositi s Realom. Ipak, smatram da navijači Barcelone moraju razumjeti da je situacija jako teška, posebno u ekonomskom smislu.

Nismo na istoj razini kao ostali vrhunski klubovi. Navijači to moraju razumjeti. To ne znači da se nećemo boriti, ali situacija je takva da su nam potrebni stabilnost i vrijeme. Pokušat ćemo sve da se iduće sezone nosimo s Realom."

Pročitajte više