Bild: Bjelica će se sigurno smijati na kraju sezone. Mogao bi dobiti velik poklon

Foto: Profimedia

NENAD BJELICA (52) dobio je otkaz u Union Berlinu, objavio je njemački prvoligaš u ponedjeljak na svojim službenim stranicama. Bjelica je krajem studenog 2023. preuzeo Union s ciljem spašavanja od ispadanja, što znači da je klupu napustio nakon šest mjeseci. Vodio je momčad u 22 susreta te upisao šest pobjeda, šest neriješenih rezultata i deset poraza uz gol-razliku 20:31.

Isprva je podigao momčad, no potom je ostao bez pobjede u posljednjih šest kola Bundeslige, u kojima je igrao s klubovima iz gornje polovice ljestvice - Bayernom, prvakom Bayer Leverkusenom, Eintracht Frankfurtom i Augsburgom - zatim Borussijom Mönchengladbach i Bochumom.

Presudio mu je poraz od Bochuma (3:4), s kojim se bori za ostanak u ligi. Union se dva kola prije kraja nalazi na 15. mjestu s 30 bodova, jednim više od 16. pozicije koja vodi u doigravanje za ostanak.

"Jedno je jasno: Bjelica će se sigurno smijati na kraju sezone"

Union će do kraja sezone gostovati kod pretposljednjeg Kölna, a potom na svom terenu dočekati sedmi Freiburg. Berlinski sastav će u borbu za ostanak, umjesto Bjelice, povesti donedavni trener U-19 ekipe Marco Grote uz pomoćnu trenericu Marie-Louise Etu i pomoćnog trenera Sebastiana Böniga. Bildov novinar Paul Gorgas smatra da će Bjelica, iako je dobio otkaz, iz svega "izaći kao pobjednik".

"Ne uspije li misija spašavanja, bit će to dokaz da se pad ne može pripisati treneru i to će biti zadovoljstvo za Bjelicu", piše u Bildovu tekstu te se ističe kako "Bjeličin rastanak s klubom nije bio harmoničan."

S druge strane, Bild otkriva zašto bi i ostanak Uniona u ligi bio pozitivan ishod za Bjelicu. "Uspije li se Union spasiti, bivši trener Bjelica dobit će velik poklon za rastanak jer bi mu se tada ugovor produljio na još godinu dana, odnosno to bi povećalo eventualnu otpremninu u slučaju raskida. Jedno je jasno: Bjelica će se sigurno smijati na kraju sezone", zaključuje Bild.

Bjelici je ovo bio prvi posao u ligama Petice

Bjelica je kao igrač nastupao za Osijek, Albacete, Betis, Las Palmas, Kaiserslautern, Admiru Wacker i Kärnten. Prema podacima Transfermarkta, trenersku karijeru započeo je 2007. u Kärntenu, gdje je najprije bio trener i igrač, a zatim samo trener.

U narednim godinama kao glavni trener vodio je Lustenau, WAC, bečku Austriju, Speziju, Lech Poznan, Dinamo, Osijek i Trabzonspor. Preuzimanje Uniona bilo mu je prvi posao u ligama Petice, odnosno najjačim europskim ligama.

Pročitajte više