Bilić: I navijači imaju tremu, ali to ne znači da se boje

IZBORNIK Slaven Bilić u dobrom raspoloženju dočekuje utakmicu s Austrijom. Bilić ne voli postotke, pa se nije želio uključiti u Hickersbergerovu debatu o šansama austrijske ekipe koja će u nedjelju istrčati na prepuni Ernst Happel.

"Glupo je govoriti o postocima. Svaka utakmica nosi novosti, a puno puta favoriti ne materijaliziraju taj status na terenu. Mi ćemo se pokušati nametnuti i tražiti pobjedu, a tome će težiti i Austrijanci. Postotke jednostavno ne volim i ne želim na taj način gledati na našu utakmicu."

Postoji trema uoči nedjelje?

"Ima treme, govorit da nema treme bilo bi suviše glupo. To ne ovisi o broju utakmica koje imaš u nogama, jesi li odigrao kao Šimić četiri-pet velikih natjecanja, ili ti je ovo prvo prvenstvo. To važi i za igrače, trenere pa i navijače. Svi imamo tremu. Ali trema nije strah, ja to nazivam specifično stanje prije utakmice."

Prilično ste samouvjereni, sve više što se bliži utakmica.

"Mi smo samouvjereni od prvog dana. To, međutim, gradira. Prije Livorna smo igrače trebali više dizati zbog neuspjeha na SP-u u Njemačkoj. Postojalo je razočaranje, jer smo s velikim očekivanjima išli u Njemačku. Kasnije samopouzdanje nismo stjecali kroz priču, nego kroz igru i rezultate. Nismo više samopouzdani nego što smo bili prije tri tjedna. Austrijanci od nas prave bahate igrače. Imali smo glavni sastanak, gledali smo DVD s utakmicama Austrije. Nemamo aluzija da će biti lako, iz naših usta još nije izašla podcjenjivačka riječ. Vjerujemo u sebe kao što i Austrijanci vjeruju u sebe."


Na koje ste slabosti Austrije ukazali svojim igračima?

"Odgovorit ću paušalno na to pitanje, jer neke stvari ostaju između nas. Upozoravali smo ih na stvari u kojima su jaki, a to nisu samo prekidi. Upozorili smo ih na neke stvari gdje smo primijetili da su malo manje dobri. To je ipak neka vrsta tajne."

I dalje tvrdite da ne znate kako će Austrija igrati?

"Ne znam, zaista ne znam. Ne znamo sastav, ali znamo način njihove igre. Kao bilo koja ekipa na svijetu, imaju dvije opcije - ili će pritisnuti ili će se povući. S druge strane, njihova igra ovisi o nama, koliko ćemo dozvolit eventualni presing. Prije Izraela u Zagrebu nismo znali njihov sastav jer su promijenili 60 posto ekipe. U Tel Avivu su se nadigravali, a u Zagreb su stigli u skroz drugačijem sastavu, imali su drugi plan. Austrijanci njeguju dva sistema,  a hoće li nas zabiti u 16 metara, ili će dozvoliti Pleti da odigrava lopte, to čak i nije toliko bitno. Kad se utakmica razvije, oni će nas sigurno pokušati zaustaviti presingom. No, moji igrači nikada nisu bili spremniji."

Kako planirate zaustaviti brzog Hoffera?

"Zaustavit ćemo Hoffera s brzim Kovačom i Šimunićem, ne znam zašto vas to uopće muči. I ne razumijem zašto se smijete mom odgovoru. Hoffer je dobar, na kraju krajeva, frajer igra na EP-u. Brz je, ali igrali smo mi i protiv brzih Rooneyja i Keržakova, što opet ne znači da nam momak neće stvarati probleme."

Kakav je plan današnjeg treninga?

"Radit ćemo standardno; ševa, rastrčavanje u jednom ležernom ritmu, zatim vježbanje slobodnjaka desetak minuta te završnicu na strani s udarcima. Više čak ne možemo ni odigrati utakmicu stari-mladi, a da se to ne pretvori u maksimalu. To nam sada ipak nije potrebno."

Pročitajte više