Dalić: Stavio bih juniore u prvih 11 Hajduka i s njima bio treći

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ZLATKO DALIĆ budno prati sve što se događa u Hajduku. Ne samo zato što to mora po dužnosti, kao izbornik Hrvatske, nego i zato što je u tom klubu kao igrač proveo ukupno sedam godina u dva mandata te posebno stoga što je tamo postao profesionalni nogometaš.

Dalić je naime iz rodnog Livna i matičnog Troglava došao u Hajduk 1983. kao 16-godišnjak te u Hajduku proveo pet godina, s tim da je jednu sezonu bio na posudbi u Dinamu iz Vinkovaca (današnjoj Cibaliji). U Hajduk se zatim vratio 1996. kao etablirani igrač u HNL-u te na Poljudu proveo još dvije sezone.  

No, u razgovoru za Sportsku televiziju posebno se, komentirajući debakl Hajduka ove sezone, osvrnuo na to što Hajduk nije u prvu momčad promovirao juniore koji su prošle godine senzacionalno došli do finala Lige prvaka. 

"Stavio bih 10 juniora u prvu momčad Hajduka i bio bih s njima treći. Što bismo dobili? Sjajnu atmosferu, budućnost..."

"Šteta je što je Hajduku ovako završila sezona. Imali su sjajnu situaciju da su bili jesenski prvaci, euforija i na kraju opet završi ovako. Nisam puno upućen, ali da sam ja odlučivao ili vodio neku priču, ja bih nakon finala Lige prvaka mladih tih deset igrača stavio u prvu momčad. Najboljih. I bio bih s njima treći opet. Što bismo dobili? Sjajnu atmosferu, budućnost... Hajduk će biti uvijek treći. Nakon tog finala moraš tih 7, 8 ili 10 igrača staviti u prvu, seniorsku ekipu", rekao je Dalić i potkrijepio to primjerom kada je on bio član šampionskih juniora Hajduka:

"Mi smo osvojili omladinsko prvenstvo Jugoslavije 1985. i nas je pet ili šest ušlo u prvu momčad Hajduka"

"Mi smo osvojili omladinsko prvenstvo Jugoslavije 1985. i nas je pet ili šest ušlo u prvu momčad. Ante Miše, Marin Lalić, kasnije Alen Bokšić, ja, Štimac, Jarni, Andrijašević. I sada su ovi mladi hajdukovci morali biti u prvoj momčadi, to je Hajduk trebao napraviti. Godinu dana igrati s tim dečkima, bili bi opet treći, ne bi bili ništa lošiji, ali bi dobili budućnost, potencijal i sjajnu atmosferu. E onda mogu govoriti o "našoj dici". Sad naše dice nema. To je problem, jer Hajduk je uvijek bio najbolji kad je imao domaću priču i igrače, plus klasna pojačanja sa strane kao Brane Oblak, Baka Slišković... To su trebali napraviti i nisu napravili i selekcija je bila jako, jako loša. To je bila velika greška."

Pročitajte više