Bivši trener: Sinovčić je igračima prijetio da će ih potjerati ako uđu u kladionicu

IVICA DATKOVIĆ u igračkim je danima četiri svoje najljepše godine proveo u Zadru. Dugo je bio i navijač, promatrač koji je stoga mogao spremno prihvatiti gasiteljsku ulogu početkom listopada 2008. godine. Tadašnji je trener Dalibor Zebić odradio je osam poraza u devet utakmica i Zadru je hitno trebala šok terapija.

Datković ne samo da je uspio razbuditi momčad i prikupiti neke važne bodove, već je na Stanovima svladao Hajduk u svojoj drugoj utakmici, što je uvijek poseban poticaj, za atmosferu i navijače. Ipak, spletom okolnosti Datković je u narednim utakmicama nek bodove i prosuo. U osam kola upisao je dvije pobjede, tri remija i tri poraza. Zadar je jesenski dio prvenstva završio na dnu ljestvice, s pet bodova manje od Intera, a Datković je već krajem prosinca napustio klub. Nakon svega tri mjeseca, vratio se Dalibor Zebić.

Danas je Zadar u offsideu, a hrvatski nogomet i službeno na koljenima. Datković tvrdi da je deplasirano pričati o nečasnim radnjama, "dok ne nekome ne dokaže", i uvjerava da njegov odlazak iz Zadra nema veze s pričom da nije želio sudjelovati u namještanju utakmica. Ta je priča stigla iz vrlo pouzdanih izvora kluba i ovih se dana opet nadvila nad Stanove.

"Sporazumno sam se razišao sa Zadrom, nisam mogao ostaviti svoj posao u Gradskoj upravi. Naime, direktor sam škole, imam posao koji je odgovoran: U Zadru sam proveo lijepo vrijeme. Jako je teško kada ste u stalnoj borbi za opstanak i svaki vam je bod nužan. Svi imaju imperativ pobijediti vas, svi vas hoće izbaciti. Tu je i dobra podloga da se razviju priče...."

"Bilo je čudnih stvari ovog proljeća..."

Ali, priča je prerasla u uhićenja. Stvari su se pokrenule s mjesta. Mišjim koracima, ali ipak pokrenule.

"Bio sam prisutan na dosta utakmica Zadra ovog proljeća i mogu reći da nisam vidio ništa neobično. Ako je nečega i bilo, nije primjereno da se ljude stavlja u kontekst dok se ne dokaže. No, u svakom slučaju želim, kao i vjerojatno svi pošteni, da se naš nogomet očisti od korova. Našu djecu moramo učiti fer ponašanju. Ako je netko iole umiješan, mora biti odstranjen."

O događajima u Zadru, čiji je kapetan Jakov Surać u pritvoru, a sa čelnim ljudima Renom Sinovčićem i Daliborom Zebićem policija je obavila obavijesne razgovore, Datković čita iz medija.

"Surađivao sam s Renom Sinovčićem, zamolio me da pomognem Zadru i to je bilo sve. Mislim da sam u Zadru napravio dobar posao i nikada se nisam našao u situaciji da mi netko ponudi sudjelovanje u kriminalnim radnjama. Moj sportski put se dobro zna. Da protiv Intera kod kuće nismo primili gol u 88. minuti, možda bi se stvari drugačije odvile. Imali smo dobar niz, Zagrebu smo u gostima uzeli bod, svladali smo Hajduk, protiv Rijeke iz kupa ispali na penale."

"Surać je sjajan dečko, ne vjerujem da je kompromitirao karijeru"

Kakav je stav Reno Sinovčić zauzimao po pitanju klađenja? Vaši su bliski suradnici ipak pozvani u policiju.

"Sinovčić je djelovao u tom pravcu, da se Zadar izbaci iz ponude. Razgovarao je često s igračima, i prijetio izbacivanjem iz kluba u slučaju da netko uđe u kladionicu."

A kapetan Surać?

"Treba pričekati, jer nije u redu linčovati nekoga dok dokazi na postanu jasni. U svakom slučaju, svatko tko je umiješan mora odgovarati."

Dobro, možete li Sinovčića i Suraća uopće povezati s takvim radnjama?

"Surać je fenomenalan dečko i ne mogu niti želim vjerovati da bi se upuštao u jednu takvu priču i doveo si karijeru u pitanje. Bio je vođa na terenu, znao je vikati kada treba, volio je raditi. O njemu mogu reći sve najbolje. Sa Sinovčićem sam dobro surađivao, znam da želi najbolje za Zadar."

Pročitajte više