Budan iznenađen pozivom, ali spreman opravdati povjerenje

BILIĆEV popis za Škotsku i nepozivanje Vranješa, Babića i Mandžukića, a pozivanje Budana i Klasnića, iznenadilo je samo one koji nisu da sada shvatili kako izbornik i njegov tim funkcioniraju. "Igrat će onaj tko je najspremniji u tom trenutku", više puta ponavljao je Bilić i uglavnom se toga i držao. Iznimka je rekorder Šimić koji i dalje uživa povjerenje iako je miljama daleko od prve postave Milana. Ali on je ipak "vatreni" Šimić kojem u prilog ide da je obrana daleko najtanji dio hrvatske momčadi, ali i to da unatoč nenastupanju u svom klubu, gotovo redovito pruža solidne partije u kockastom dresu.

Čudesni povratak Klasnića i napokon vrijeme za Budana

Pozivi prije svega Klasniću, ali i Budanu razveselit će sve hrvatske navijače jer su to uistinu velike ljudske pobjede istinskih sportaša koje ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnima. Ruku na srce, malo tko je očekivao da će "Killer" nakon tragedije koja ga je zadesila ikada više zakoračiti na nogometne travnjake, a povratak u reprezentaciju samo nešto više od godinu dana nakon transplantacije bubrega, gotovo graniči sa čudom.

Niti Igor Budan nije imao puno više sreće. U trenutku kada je svoju reprezentativnu priliku objeručke prihvatio i perfektno iskoristio na sarajevskom Koševu, dogodila mu se neugodna ozljeda koja ga je od nogometa udaljila na više pola godine. U nedavnom razgovoru za Index skromno je izjavio da se nada pozivu, ali ukoliko on i ne dođe da će biti najiskreniji navijač Bilićeve momčadi. Danas smo ponovno kontaktirali Parminog napadača koji nam je prenio oduševljenje jer se njegovo ime ipak našlo na popisu za Škotsku.

Vaše ime je na popisu igrača za Škotsku. Nakon povratka u golgetersku formu evo vas ponovno i u reprezentaciji?

"Sigurno da sam sretan jer sam se nakon dužeg izbivanja zbog ozljede vratio i u reprezentaciju. Moram priznati da je ovo neočekivano. Cilj je bio Euro, ali ovo je još bolje jer imam priliku uigrati se s ostatkom momčadi i pokazati i dokazati se izborniku. I ovo je pokazatelj da sam se vratio na pravi put. Zadovoljan sam sam sa sobom, ponovno sam ušao u taj krug reprezentativaca i sada samo treba nastaviti. Iako me očekuju tri bitne utakmice za klub, misli mi ipak pobjegnu na Glasgow."

Jeste li se čuli s izbornikom Bilićem?

"Čuo sam se prije mjesec dana kada sam igrao protiv Milana. Bilo mu je drago da sam zdrav i da se vraćam u formu i od tada se više nismo čuli, ali mislim da nije niti bitno da se čujemo svaki dan. Ovaj poziv je pravi pokazatelj da on prati golove i moje igre. Volio bih i da mi sezona u klubu dobro završi pa da onda odigramo dobro Europsko prvenstvo."

Koliko poznajete škotsku reprezentaciju i što očekujete od ove prijateljske utakmice?

"Škote sam gledao u kvalifikacijama za Euro protiv Talijana kada su izgubili kod kuće u Glasgowu. Malo su me razočarali jer nisam očekivao da bi Škoti mogli izgubiti na domaćem terenu pred onakvom publikom iako su na suprotnoj strani bili moćni Talijani. Igrali smo i protiv Celtica na ljetnim priprema i oduševila me njihova publika i to mi je dovoljan motiv da odigram dobru utakmicu. Bitno je da svi odradimo dobar posao u Škotskoj, a onda će i rezultat na koncu biti pozitivan, uvjeren sam."

Uz vas, novo-staro ime reprezentaciji je i ono Ivana Klasnića. Kako ste doživjeli njegov povratak nakon svega?

"Od kada se vratio na terene pokazao je da se želi vratiti u krug reprezentacije i da mu je stalo do toga. U Werderu igra dobro i zabija golove. Svjestan sam da mu nije bilo lako, pogotovo jer nitko nije očekivao ovakav njegov povratak. Na kraju smo svi pozitivno iznenađeni njegovim povratkom i napretkom. Čestitam mu na tome jer vjerujem da će biti veliko pojačanje za reprezentaciju."

Je li vas iznenadilo izostavljanje Vranješa i Babića, igrača koji su do sada bili standardni?

"Čitam po internetu i vidio sam da je izbornik izjavio da ovo nije definitivan popis igrača, a osim toga nije niti pozvao 23 igrača. Mislim da on planira isprobati neke igrače i onda na koncu donijeti odluku o konačnom popisu za Euro. Ne vidim razloga za negativnim raspoloženjem."

Vaša Parma od danas ima novog trenera, poznatog stručnjaka Hektora Cupera?

"Nismo ga još vidjeli jer je sletio baš prije par sati, a sad će tek potpisati ugovor. Sutra imamo dva treninga, pa ćemo prije prvog imati i sastanak s njim. Predsjednik je bio u svlačionici i obavijestio nas je prije novinara da se već sve dogovorio s Cuperom koji je potpisao na godinu i pol dana. Navodno je Cuper iznimno entuzijastičan pa mislim da će taj pozitivan pristup prenijeti i na nas da nas izvuče iz ove situacije u kojoj se našla Parma."

Marko Petrak
Foto: Index

Pročitajte više