HAJDUK

Burić ima podršku igrača i u ovakvoj situaciji nema što izgubiti na Maksimiru

Foto: hajduk.hr

PROŠLI tjedan u Hajduku je bio vrlo turbulentan. Uvertira za promjene u klubu bio je drugi poraz kod Gorice u samo tri dana, a navijači su tražili smjenu trenera Damira Burića. Predsjednik Marin Brbić mu je ukazao povjerenje, ali bilo je jasno da se radi o ultimatumu. Ako ne pobijedi protiv Osijeka, Burić leti.

Samo dan nakon toga ostavku je podnio dopredsjednik Lukša Jakobušić, uslijedila je i ostavka sportskog direktora Saše Bjelanovića u subotu u poslijepodnevnim satima. Totalni raspad je već bio najavljen i Burić je bio pred otkazom.

Ipak, izdržao je unatoč svim poteškoćama.

Povratak krilima i igra puna individualnih grešaka 

Treneru Buriću velika većina zamjera defenzivan pristup igri, no to je u velikoj mjeri bilo uvjetovano igračkim kadrom. Na poziciji zadnjeg veznog puno je solidnih rješenja, a neke od njih nije ni pametno držati na klupi da ne bi nastao veći problem. Trener je tu upao u klopku, ali nedostaje napadačkih opcija ako nisu svi zdravi i on tu ne može puno učiniti. Protiv Gorice je izveo izrazito defenzivan kadar s namjerom da ne izgubi, što su loše primili i oni navijači koji su ga podržavali, no protiv Osijeka pobjeda je bila jedina opcija. Burić je pri objavi sastava dobio zvižduke, ali Hajduk je ipak došao do pobjede 3:2.

Priča o taktici u ovoj utakmici koja je bila prepuna individualnih grešaka nema smisla, no Burić je nakon duže vremena odlučio maknuti jednog veznjaka i vratiti se krilima. Hajduk je dobro ušao u utakmicu, došao do prednosti 2:0, ali je zakomplicirao stvar krajem prvog poluvremena. Dodatno je atmosferu podgrijala poruka na sjeveru početkom drugog poluvremena. Opet se činilo da igrači padaju, Osijek je preuzeo kontrolu, ali u ludoj završnici Hajduk se uspio bolje snaći.

Jradi i Eduok na krilima su napravili odličan posao u ovoj utakmici. Prvi je asistirao za pobjednički gol, drugi je zabio, no ključna figura ipak je bio Jairo koji je zbog proslave gola za 3:2 dobio drugi žuti karton. Krajnje nepromišljen potez, pogotovo jer Brazilac nema pravo nastupa protiv Dinama, ali to je ujedno i potez koji je o njegovom pristupu i emocijama koje je doživio pri postizanju tog pogotka rekao puno. 

Ono što možda najviše govori o trenutnom stanju u svlačionici je Jairova izjava nakon utakmice, kada je kazao da je Hajduk pobijedio za svog trenera koji ovakav tretman nije zaslužio. Hajduk je u očitim problemima što se tiče upravljanja, većina navijača već odavno želi maknuti trenera, ali da i igrači misle tako, zar bi onda bio problem složiti otkaz Buriću?

Ni veća trenerska imena ne mogu preživjeti krize u svlačionici. Ako igrači odluče da žele smjenu, onda se to i dogodi. Najsvježiji primjer je Niko Kovač u Bayernu, nakon čijeg su odlaska igrači odradili Olympiakos u Ligi prvaka, a potom pregazili Dortmund 4:0, ne dozvolivši protivniku ni da uputi udarac u okvir.

U slučaju kad se igra utakmica poput ove protiv Osijeka koja je bila ultimatum, a još je došla nakon krize u klubu, igrači su bez problema mogli okrenuti leđa treneru. Mogli su žrtvovati bodove u jednoj utakmici za eventualnu smjenu i "bolje sutra" s nekim drugim na klupi. Ekipu se ne može tek tako promijeniti, trenera može, ali očito da igrači Hajduka i dalje žele da ih vodi Burić.

Niz koji je ostvario Burić zadnji put se dogodio 1951. i Hajduk nije bio prvak

Treba podsjetiti na uvjete koje je Burić imao kada je preuzeo Hajduk. Nije prošao pripreme s momčadi, a ekipa koja je lani završila na četvrtom mjestu, sa samo tri boda više od Gorice, ispala je od malteških ribara iz Europe.

Loše igre u gostima uz nedopadljivu igru su neosporne, a uporno se najavljuje da će u sljedećoj gostujućoj utakmici napokon to biti to. Unatoč najavama, nikako da krene, Burić ne može posložiti ekipu u gostima i igra estetski nije na željenoj razini. Takvi komentari već umaraju. No treba sagledati i drugu stranu i vidjeti što je Burić do sada postigao.

Hajduk je druga momčad lige i na dobrom je putu da ostvari primarni ovosezonski cilj. Sedam, odnosno osam bodova prednosti u odnosu na glavne konkurente Osijek i Rijeku garantiraju miran odlazak na zimsku pauzu. Upravo zimska pauza je "prava" pauza za ekipe u HNL-u jer traje duže od ljetne i tu će trener moći napraviti više. 

Na putu do drugog mjesta Hajduk je ostvario stopostotni učinak kod kuće, čime je Burić srušio klupski rekord u HNL-u. Zadnji put je ovakav domaćinski niz Hajduk ostvario davne 1951. u vrijeme Matošića, Vukasa, Brokete... Tada je Hajduk pobijedio u svih 11 domaćih utakmica, no zbog slabijih igara u gostima završio je tek treći. Splitskoj momčadi je niz kakvog Burić trenutno ima uspjelo ostvariti još samo jednom, i to 1933. godine.

Posljednju pobjedu na Poljudu protiv Osijeka Hajduk je ostvario prije dvije i pol godine, a u međuvremenu su odigrane četiri utakmice. Posljednja pobjeda protiv Dinama na Poljudu datira iz ožujka 2016., a u međuvremenu je odigrano šest utakmica. 

Najveći Burićev problem zapravo je bila pobjeda nad Dinamom kojom je navijačima dao preveliki, a neutemeljeni optimizam. Jučer se Dinamovom šetnjom na Rujevici to na neki način umirilo te je i dobar dio navijača postao svjestan što bi se nakon pauze moglo dogoditi u derbiju na Maksimiru. Burić u toj utakmici nema što izgubiti.

Rezultati by SofaScore

 

Pročitajte više