Čak pet krucijalnih sudačkih odluka protiv Talijana: Slučajnost ili možda ne?

NAKON dvije utakmice na Europskom prvenstvu Talijani mogu biti ogorčeni na pet sudačkih odluka koji su svaki put svirane na njihovu štetu.

Dvije situacije čak nisu niti dvojbene:  pogodak Van Nistelrooya koji je postignut iz evidentnog zaleđa (zaboravite Panuccija koji je ležao ozlijeđen izvan travnjaka) i pogodak Tonija protiv Rumunja (kada je linijski sudac pogriješio i svirao zaleđe).

Oba puta je bila riječ o prvim golovima na dotičnim utakmicama, što gotovo u pravilu  garantira potpuno drugačiji nastavak utakmice nego što se dogodio.

"Kažite mi, gospodo, je li i ta sudačka odluka bila ispravna?"

Najbolje je te dvije konkretne situacije komparirao Giancarlo Abete, predsjednik Talijanskog nogometnog saveza:

"Greške sudaca u nogometu normalna su pojava. No, također se, kad se već događaju, moraju jasno doživjeti kao plod slučaja, kao iznimka, a ne pravilo. Ljudi iz Uefe potrudili su se objasniti kako je gol Van Nistelrooya protiv nas bio regularan. Nadam se da imamo pravo očekivati jednako brz i precizan odgovor kad je u pitanju poništeni gol Luce Tonija. Kažite mi, gospodo, je li i ta sudačka odluka bila ispravna? "

Pet sudačkih odluka koje su otišle na stranu talijanskih protivnika:

1) Pogodak Van Nistelrooya za 1:0 na utakmici Italija - Nizozemska u 26. minuti koji je utakmicu usmjerio na nizozemsku stranu. Nizozemski centarfor je bio debelo u zaleđu, no suci su šutjeli.

2) Samo nekoliko trenutaka nakon pogotka linijski sudac je svirao nepostojeće zaleđe Luci Toniju koji je išao sam prema Van der Saru.

3) Pogodak Luce Tonija u 45. minuti protiv Rumunja poništen zbog izmišljenog zaleđa

4) Jedanaesterac za Rumunje koji je, navodno, skrivio Panucci. U pitanju je diskutabilna odluka, ali je na kraju odlučeno ponovno na štetu Talijana

5) Samo nekoliko minuta nakon jedanaesterca za Rumunje (81. minuta) Luca Toni pada u šesnaestercu. Nova odluka koja ide na štetu Talijana, a talijanski izbornik Donadoni je sve objasnio: ako je postojao jedanaesterac za Rumunje, onda je isti sudački kriteriji trebao donijeti i taj jedanaesterac za nas .

M.P./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više