Capello ne želi reprizu Maksimira: Engleska neće igrati na "rasističkom" Santiago Bernabeu!

IZBORNIK Tri lava je odlučio da se ne ponovi slučaj iz 2004. kada su u Madridu Ashley Cole i Shaun Wright-Philips bili izloženi rasističkom vrijeđanju na prijateljskoj utakmici i zato je poručio FA-u da nađe drugi stadion za prijateljsku utakmicu sa Španjolcima u veljači '09.

Capello, dakle, ne želi igrati na stadionu na kojemu je u dva navrata vodio Real do krune u Primeri, ali i koji je u studenom 2004. bio mjesto koje će (po majmunskim uzvicima koji su im upućeni) dugo pamtiti Ashley Cole, Rio Ferdinand, Shaun Wright-Phillips, Jermain Defoe i Jermaine Jenas.

Cole je bio najviše potresen nakon traumatičnog madridskog iskustva i poslije utakmice je izjavio kako je želio napustiti igru.

Španjolski savez je tada kažnjen sa 60 tisuća eura, a nakon toga su njegovi dužnosnici krenuli u pregovore s engleskim savezom oko zajedničke kampanje protiv rasizma u nogometu.

Naravno, osim ovog incidenta ostala je zabilježena i motivacijska rečenica španjolskog izbornika Luisa Aragonesa upućena Joseu Antoniu Reyesu mjeseca dana prije utakmice: "Reci onom malom crnom govnu Thierryju Henryu..."

Engleski izbornik je tako drugi put u dva dana stao u obranu svojih igrača koji pobjedonosno marširaju kvalifikacijskom skupinom za SP, jer ova njegova snažna gesta dolazi odmah nakon što je napao publiku na Wembleyu zato što je zviždala Ashleyu Coleu zbog pogreške na utakmici s Kazahstanom u subotu. Ovi Capellovi potezi su specifičan način "glavanizacije" momčadi u trenucima kada Engleskoj ide odlično, a trofejni trener je inače poznat po taktici "mrkve i batine" kojom kontrolira igrače, a ovo je još jedna njegova predstava za javnost, kao i kada se, suprotno ovom potezu, izderao na Joea Cole nakon što je za 45 minuta igre zabio dva gola Andori.

A.K.
Foto: AFP

Pročitajte više