Cedevita za povijest hrvatske košarke?

KOŠARKAŠI Cedevite već su plasmanom u četvrtfinale Eurocupa ostvarili povijesni rezultat, a eventualnim odlaskom na Final Four u Trevisu klub iz Podsuseda poprimio bi novu dimenziju u europskim okvirima.

Među četiri najbolje momčadi igrači Aleksandra Petrovića će se plasirati ukoliko večeras u gostima protiv Estudiantesa obrane prednost od devet koševa iz prve utakmice, igrane prošle srijede u prepunom Draženovom Domu. Cedevita je u Madrid mogla i s većom prednosti (u jednom trenutku imali su 16 koševa viška), ali obzirom na katastrofalan početak utakmice i -12 nakon prve četvrtine, s konačnih 90:81 u Podsusedu su svi bili presretni.

Kako Aco, tako su i igrači Cedevite stišavali euforiju nakon prošlotjedne pobjede, jer vrlo dobro znaju kome idu u goste i kakva će ih atmosfera dočekati.

Budući da je Estudiantes samo jedan korak udaljen od plasmana na Final Four, Draper, Vukušić i društvo mogu očekivati vrući doček u Palacio Vistalegreu.

Premda je u 13 utakmica španjolskog prvenstva (trenutno su deseti, s pobjedom manje od momčadi koje drže mjesto za play-off) na domaćem parketu upisao četiri poraza, Estudiantes je u posljednjim susretima potvrdio status domaćinske momčadi.

Tukli su u ovom mjesecu Unicaju, Granadu i u nedjelju, Zaragozu, kojoj su utrpali 106 koševa, dok su u gostima poraženi od Barcelone (20 razlike) i protiv Gran Canarije (-11).

Baš na uštrb ekipe s Kanara Cedevita je izborila četvrtfinale Eurocupa - u skupini su ih u Draženovom Domu nakon produžetaka pobijedili 114:110, a u Španjolskoj 86:89.

Recept za odlazak u Treviso: Zaustaviti španjolsku tricu i Caner-Medleyja

Nakon što su im stale trice, Cedevita je u prvoj utakmici pick and rollom uništila Estudiantes, koji će se i večeras uvelike osloniti na dalekometne šuteve. Također, u situaciji kad Andrija Žižić nema pravo nastupa za Zagrepčane (već ranije u sezoni igrao za Asvel), Estudiantes će svoju šansu tražiti i pod košem, i to preko Caner-Medleyja, američkog krilnog centra koji je prije sedam dana u Zagrebu ostvario double-double (19 koševa i 11 skokova).

U slučaju da uspije izgubiti s manje od devet poena, Cedevita bi postala prvi hrvatski klub koji je uspio izboriti završni turnir kontinentalnog natjecanja. U posljednjih nekoliko godina najbliže su tom dostignuću bili Zadrani, koji nisu uspjeli izboriti Final Eight, Uleb Cupa u sezoni 2007./2008.

Pročitajte više