Hrvatska reprezentacija

Česi su protiv Škota pokazali najjaču snagu. Protiv Hrvatske će morati drugačije

Foto: Pixsell, EPA

DANAS je odigrana druga utakmica skupine D Europskog prvenstva, u kojoj se nalazi Hrvatska. Češka je pobijedila Škotsku 2:0 golovima Patricka Schicka i preuzela prvo mjesto u skupini uoči susreta protiv Hrvatske.

Utakmicu je za Index komentirao legendarni trener i igrač Hajduka Zoran Vulić.

Nisam impresioniran Češkom i Škotskom

Nijedna momčad me nije impresionirala na današnjoj utakmici. Bio je to tvrd susret, a ako kažem da je najbolji igrač Češke uz Schicka bio vratar Vaclik, rekao sam dovoljno. Škoti su napadali većim dijelom utakmice, posebice nakon što su primili prvi gol, no češka je obrana bila dobra, a vratar izvrstan. Škotska je imala i neke prilike u završnici, kad je sve već bilo riješeno, tako da se zapravo ništa ne bi promijenilo i da su zabili. 

Dakle, Škotska je napadala, ali Češka je bila ta koja je zabijala golove zahvaljujući Schicku. Iako treba pohvaliti njegov udarac kod drugog gola, on ide na dušu škotskom vrataru. Naravno, golmani uvijek moraju izlaziti za obranom u takvim situacijama, no on je bio predaleko od gola. Još veću krivicu za gol snosi stoper Hendry koji je bespotrebno pucao u blok s 30 metara, što je i pokrenulo kontru Češke.

Sve u svemu, mislim da možemo pobijediti i jedne i druge, ali treba biti oprezan.

Obje reprezentacije igraju slično i mogu iskoristiti bolnu točku Hrvatske

Prije svega, Schick se pokazao kao najbolji igrač Češke. Njegovi suigrači su ga tražili centaršutovima i stvarao je velike probleme Škotskoj. Česi su upravo to pokazali kao svoju najveću snagu te će Hrvatska morati pripaziti. Opasni su kad im se bekovi dignu visoko i poduplaju stranu, dobro ubacuju lopte igračima koji su jaki u skoku, a znamo da je to velika boljka hrvatske reprezentacije. Morat ćemo biti bolji u obrambenom skoku kako iz igre tako i iz prekida jer je prvi gol Češke danas pao iz drugog naleta poslije prekida.

S druge strane, Škoti uopće nisu evoluirali. I dalje igraju onaj svoj stari nogomet, čvrsto i konzervativno. Forsiraju duge lopte na dva visoka napadača i čekaju prilike iz odbijanaca. Doduše, treba reći da im to očito funkcionira jer su danas uspjeli stvoriti nekoliko šansi upravo na taj način. Hrvatska će i protiv njih morati biti oprezna u duelima i obrambenom skoku.

Hrvatska više nije lovina. Sad je lovac

Hrvatska je nakon pobjede Češke u poziciji u kojoj mora loviti zaostatak na tablici. Zbog toga će Česi sigurno imati drugačiji pristup utakmici u petak nego što su imali danas. Oni će se zatvoriti, a mi ćemo morati napasti i tražiti pobjedu. Slično će vjerojatno biti i protiv Škotske.

No svakako mislim da smo bolji i da možemo pobijediti i jedne i druge. Ako pogledate momčadi na papiru, vrlo malo igrača iz tih reprezentacija bi ušlo u sastav Hrvatske. Trebamo iskoristiti svoju kvalitetu i nemamo se čega bojati, ali sigurno je da neće biti lagano.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više