Četrnaest hrabrih ljudi zaigralo je u šahovnici. Bio je to početak nogometne sile

Foto: Screenshot HRT

NA DANAŠNJI dan prije 32 godine je hrvatska nogometna reprezentacija odigrala svoju prvu utakmicu od osamostaljenja od Jugoslavije. Protivnik je u Maksimiru bila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a bila je riječ o prijateljskom susretu kojim se mlada reprezentacija htjela pokazati na međunarodnoj sceni.

Izbornik Dražan Jerković i tadašnji čelnici Saveza dugo su tražili igrače koji su bili spremni uzeti pauzu u klubu i pojaviti se na povijesnoj utakmici unatoč prijetnjama jugoslavenskog saveza kaznama i suspenzijama. Uspjeli su doći do 14 imena: Dražen Ladić, Tonči Gabrić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Ćelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Grega Židan, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Mladen Mladenović i Marko Mlinarić. 

Briljirale Dinamove legende, povijesni gol dao hajdukovac

Susret je završio pobjedom Hrvatske od 2:1. Prvi, povijesni gol za Hrvatsku dao je Aljoša Asanović koji je jedva nagovorio predsjednika Metza da ga pusti na utakmicu na koju je stigao njegovim privatnim avionom. Drugi gol dao je Ivan Cvjetković, a za oba gola asistirao je Marko Mlinarić. Kapetan reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar.

Tisuće navijača na Maksimir su stigle u kolonama s glavnog zagrebačkog trga kojem nije vraćen samo taj naziv, nego dan ranije i spomenik omiljenom vojskovođi, još jednom simbolu probuđene nacionalne svijesti. Cijelu priču o susretu možete pročitati OVDJE.

Pročitajte više