Cro Cop je uzimao hormon rasta koji izaziva povećanje udova, zatajenje srca i oštećenje jetre

Foto: Guliver Images/Getty Images

MIRKO FILIPOVIĆ i dalje je glavna vijest u svijetu borilačkih vještina. Podsjećamo, Cro Cop je iznenadio javnost kada je u utorak iz vedra neba objavio vijest da odlazi u mirovinu. Kao glavni razlog naveo je brojne ozljede koje nikako nije uspio sanirati. Međutim, ubrzo je stiglo i šokantno UFC-ovo priopćenje u kojem stoji da je Filipović suspendiran zbog korištenja dopinga, što je Cro Cop kasnije i priznao.

Mirko je objasnio kako je uzeo male količine hormona rasta kako bi spasio rame. 

"Hormon rasta je na listi zabranjenih supstanci i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. U kombinaciji s krvnom plazmom. Nažalost, jedini lijek za rame je višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata", objasnio je najpoznatiji hrvatski borac.

HZTA: Hormon rasta može poboljšati sportsku izvedbu sportaša, zato je zabranjen

Na stranu što je stradao njegov ugled, Index je provjerio koliko je opasno igranje s "malom količinom hormona rasta", odnosno koje su moguće posljedice korištenja ove u sportu zabranjene supstance. Iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping ističu kako ne mogu komentirati slučaj Mirka Filipovića, obzirom na to da je postupak u tijeku te da imaju informacije dobivene samo iz medija, ali zato mogu objasniti što je to hormon rasta te zašto bi ga sportaši trebali zaobilaziti u širokom luku.


"Hormon rasta nalazi se na Popisu zabranjenih sredstava zbog toga što njegovi farmakodinamski učinci mogu priskrbiti sportašu nepripadnu prednost, odnosno mogu poboljšati sportsku izvedbu sportaša", stoji u odgovoru Indexu koji potpisuju prim. dr. sc. Zoran Manojlović i Vesna Barišić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping.

"Hormon rasta kojeg u tijelu proizvodi hipofiza najjače se luči tijekom adolescentske dobi. U brojnim organima tijela stimulira produkciju inzulinu sličnog faktora rasta IGF-1 koji pomaže pri izgradnji mišićne mase, povećava izdržljivost, pomaže u smanjenju masnog tkiva, kontroli razine šećera I funkcioniranju mozga", dodaju.

Nuspojave - povećanje nosa, uši, čeljusti, zatajenje srca, oštećenje jetre...

Korištenje hormona rasta nosi negativne posljedice koje su vrlo opasne po zdravlje.

"Najčešće moguće nuspojave korištenja hormona rasta su pojava akromegalije, odnosno povećanje različitih dijelova skeleta, a pogotovo dijelova kao što su nos, uši, čeljust i prsti, povećanje rizika nastanka šećerne bolesti i bolesti visokog krvnog tlaka, zatajenje srca zbog učinka na retenciju tekućine, oštećenje jetre...", zaključuju iz HZTA.

Pročitajte više