Čudo - nakon devet godina Mourinho poražen na domaćem terenu: Igrači su mi mrtvi!

NEVJEROJATAN su podvig napravili igrači Sporting Gijona na Santigao Bernabeuu. Nakon što je krajem veljače proslavio rekord od devet godina bez domaćeg poraza (!), taj je niz nakon 150 Mourinhove pobjede prekinula momčad s 13. pozicije Primere.

Sporting je u prvom dvoboju 30. kola španjolskog prvenstva u Madridu slavio s 1:0.  "Special One" je posljednji domaći poraz doživio kao trener Porta, 23. veljače 2002. protiv Beira Mara.

Trenirajući Porto, Chelsea, Inter i Real Madrid Mourinho nije izgubio prvenstveni dvoboj kod kuće od spomenutog susreta na Antasu, prijašnjem Portovu stadionu. U Joseovoj čarolija njegovi su ostvarili učinak od 125 pobjeda i 25 remija.

Jednako impozantan bio je ovosezonski skor Reala u domaćim službenim utakmicama. Do poraza od momčadi Manuela Preciada Portugalac je sa svojom momčadi ostvario sve do jedne pobjede, 22 ukupno. Pobijedili su Madriđani ove sezone u svih 14 domaćih prvenstvenih dvoboja, sva četiri sraza Kupa kralja i sva četiri dvoboja Lige prvaka. Niti jednom nisu izgubili, niti jednom remizirali.

U 78. je minuti nakon sjajne akcije po lijevoj strani i povratne lopte Nacha Casesa gol odluke zabio De las Cuevas pogodivši Casillasovu mrežu neobranjivim prizmenim udarcem od vratnice.

Imao je sastav Josea Mourinha dominaciju na terenu i puno prilika za pogodak, koje su napadači osebujnog Portugalca uporno promašivali. Činio je to i Gonzalo Higuain, koji je u 56. minuti ušao u igru zaigravši prvi put nakon četveromjesečne pauze i operacije kralježnice.

Mogao je sudac Gonzalez također svirati i 11-erac za domaću momčad zbog jednoga očiglednog igranja rukom gostujućeg stopera u vlastitom 16-ercu.

Sastav trenera Manuela Preciada, u čijem kadru nije bilo Mate Bilića, namučio je izrazito Real i u prvom dijelu prvenstva, izgubivši u Gijonu samo 1:0. Na svom su travnjaku ove sezone Asturijci remizirali i s Barcelonom (1:1), dok su na Nou Campu izgubili s minimalnih 1:0. Uzeli su bod također na gostovanju kod četvrtoplasirane Valencije (0:0), kao i kod trećeplasiranog Villarreala (1-1).

Mourinho: Moji igrači su mrtvi

"Znali smo naše limite. Igrači su mrtvi. Sreća je dio nogometa, naši su je protivnici danas imali, a mi nismo", na press konferenciji nakon utakmice rekao je Mourinho.

"Matematika kaže da prvenstvo nije još gotovo, ali realno, ako se razmak s pet poveća na osam bodova, onda bi bilo praktički nemoguće sustići zaostatak."


"Nedostajali su nam Cristiano Ronaldo, Marcelo, Xabi Alonso, Karim Benzema i zato smo pokušali igrati na drugačiji način, pritiskajući protivnika daleko od gola i igrajući izravnije. Ali nogomet je nepredvidljiv. Imali smo puno prilika za postizanje gola, neke s dva metra udaljenosti. Na kraju smo morali ići po gol. Rezultat 0:0 za nas bi isto bio jednak porazu. Protiv Tottenhama 0:0 bi bio dobar rezultat, ili barem ne tako dramatičan."

Na kraju je Mourinho progovorio i o nadolazećem četvrtfinalnom susretu protiv Tottenhama u Ligi prvaka i tumačio hoće li igrači koji su propustili susret protiv Sportinga u njemu zaigrati.

"Ako će Ronaldo zaigrati, bit će to zato jer smo se on i ja odlučili za rizik. Naši liječnici kažu da će biti spreman tek za Athletic Bilbao sljedećeg vikenda, isto kao i Benzema. Marcela neće biti još dva tjedna. Sutra ću razgovarati s ozlijeđenim igračima i tek onda ću odlučiti hoću li ići na rizik."

Pročitajte više