reprezentacija

Dalić ima udarni sastav za Engleze. Petković siguran, evo koje su ključne dileme

Foto: Pixsell / Slavko Midzor

NA ZADNJEM treningu prije generalke za Euro s Belgijom (nedjelja) izbornik Hrvatske Zlatko Dalić na raspolaganju je imao sve igrače osim Dejana Lovrena, koji i dalje radi po prilagođenom programu i oporavlja se od napuknuća ligamenta koljena.

Sitne ozljede imaju Josip Brekalo i Joško Gvardiol, a njihovu minutažu protiv Belgije izbornik će dozirati. 

"Lovren radi po prilagođenom programu, ide na bolje. Gvardiol i Brekalo su ozlijeđeni i pripazit ćemo ih maksimalno. Ako danas na treningu ne budu sto posto spremni, neće biti ni za utakmicu. Nema smisla da ih sada forsiramo i tjeramo ih na stopostotni rad, ako se oni ne osjećaju najbolje, to nije u redu. Nisu spremni i čekamo ih. Prema zadnjim nalazima, bit će ok sve", kazao je Dalić prije treninga. 

Petković mora biti orijentiran isključivo na lopte u šesnaestercu 

Protiv Belgije očekuje da reprezentacija Hrvatske pokaže kvalitetu jer riječ je o zadnjoj provjeri prije utakmice s Englezima 13. lipnja na Wembleyju. Jasno je da Dalić u nedjelju mora pronaći prvi sastav za Engleze i standardizirati udarnu postavu Hrvatske. Na treningu je fokus bio upravo na taktici za Engleze i uvježbavanju defenzivnih prekida.

"Za nas je to veliki izazov, igramo protiv prve reprezentacije na svijetu na FIFA-inoj ljestvici i to je odlična priprema za Englesku. U toj utakmici Hrvatska mora pokazati svoju kvalitetu, snagu, posebno u fazi obrane, i oduprijeti se takvom protivniku, koji ima sjajne individualce. Dalje, iz te utakmice moramo izvući pouke i ispraviti nedostatke koje treba korigirati do Engleske. Belgija će nam pokazati jesmo li na pravom putu ili nismo. Rezultat je uvijek bitan, to sam igračima rekao i nakon Armenije. Pozitivan rezultat donosi pozitivnu atmosferu, nosi samopouzdanje i, pored toga što moramo tražiti svoju igru, moramo tražiti i rezultat. Rezultat te još više diže i motivira, posebno protiv najbolje ekipe svijeta", kazao je Dalić i naglasio da okvirno zna prvi sastav za Engleze, koji će se razlikovati od udarne postave za sudare s Česima i Škotima. 

Protiv Engleske se očekuje defenzivnija postava, Bruno Petković trebao bi početi od prve minute kao centralni napadač i njegovim radom na treningu je Dalić zadovoljan. Upozorava ipak da Petković mora biti u potpunosti orijentiran na lopte u šesnaestercu, nakon što ih vezni red osvoji ili zadrži te proslijedi u napad. Najveća dilema je kako će Dalić posložiti vezni red, u kojem, osim Modrića i Brozovića, priliku traže Kovačić, Vlašić i Kramarić. Na krilima ne bi trebali biti upitni Perišić i Rebić, dok bi Lovrena na mjestu stopera trebao zamijeniti Duje Ćaleta-Car. 

Pročitajte više