Hrvatska reprezentacija

Dalić otkrio većinu sastava za Francusku

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

IZBORNIK hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na konferenciji za medije najavio je posljednju utakmicu lipanjskog reprezentativnog ciklusa u Ligi nacija. Hrvatska će u ponedjeljak od 20:45 gostovati kod Francuske, protiv koje je prije tjedan dana u Splitu odigrala 1:1.

Dalić je na presici otkrio i gotovo cijeli sastav koji će zaigrati od prve minute. Najveći je upitnik na poziciji lijevog beka, gdje se čeka hoće li Borna Sosa biti spreman. Sastav bi trebao izgledati ovako: Livaković - Stanišić, Erlić/Ćaleta-Car, Šutalo, Sosa/Juranović - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Budimir, Brekalo.

Livaković na golu, Šutalo i Stanišić sigurni

Na početku je Dalić odgovarao na pitanja o sastavu, a krenuo je od vratara. Bilo je najavljeno da će Ivica Ivušić braniti u Francuskoj, no čini se da je ta odluka ipak promijenjena. "Bliže smo ideji da Livaković ostane na golu", rekao je Dalić pa mu je postavljeno pitanje znači li to da je Livaković definitivno prvi vratar reprezentacije. "Još je pola godine do SP-a, a Livaković je bio najstandardniji, realno gledajući, on jest broj jedan", odgovorio je.

Nastavio je zatim s obranom, u kojoj su zasad sigurni samo Josip Stanišić i Josip Šutalo. Najveći je problem pozicija lijevog beka, na kojoj je zbog ozljeda Borne Sose i Borne Barišića protiv Danske morao zaigrati dešnjak Josip Juranović.

"Ono što znamo je da je desni bok Stanišić, on će početi. Lijevi bok je upitan, Barišić ne može, za Sosu ćemo vidjeti danas na treningu, a ako on ne može, onda ćemo ići s Juranovićem, to bi mu bila četvrta utakmica zaredom. Stoperski par je sjajno odigrao prošlu utakmicu, mislim da Šutalo sigurno ostaje, vidjet ćemo u kakvom je stanju Erlić. Pokušavamo složiti ono što je najbolje i najspremnije u ovom trenutku. Za stopere ponavljam da su odigrali sjajnu utakmicu i imaju moje puno povjerenje", rekao je Dalić.

Najjače snage u veznom redu

"Ono što bih ja želio da ponovimo je angažman, pristup, trka, agresija i motiv iz prošle dvije utakmice. To je ono što nam daje vjeru da možemo i to smo pokazali, da se suprotstavimo najjačoj reprezentaciji svijeta. Zadnje tri utakmice protiv njih stalno smo bili blizu dobrog rezultata i nismo uspijevali", naglasio je Dalić pa se osvrnuo na vezni red:

"Pokušat ćemo s najjačim snagama, u veznom redu s Kovačićem, Modrićem i Brozovićem. Bit će to jako teška utakmica, to je protivnik koji koristi svaku pogrešku. Nitko nije očekivao da će imati samo dva boda iz tri utakmice. Za mene je to najbolja svjetska momčad i veliki izazov za nas."

Novi napadački trojac

"Treba nam igrač kao Brekalo, da ima dubinu i brzinu. Mora je tražiti, a ne dolaziti po loptu u našoj polovici kao u Splitu. To imaju Francuzi, a mi nemamo kad ne igra Perišić. Desno je Pašalić, iako imamo i Majera te Vlašića i Sušića, dok će centarfor biti Budimir", otkrio je Dalić.

Govorio je i o Luki Sučiću. "Ne ispadne uvijek onako kako planiramo. Spletom okolnosti nije dobio šansu protiv Danske, ali na njega računamo ozbiljno što je pokazao svojom kvalitetom", istaknuo je Dalić pa dodao:

"Problem je kod tih mladih igrača što ispred sebe imaju tri ponajbolja vezna igrača na svijetu i moraju čekati svoju šansu. Mi znamo da su nama prvi izbor ova trojica Brozović, Kovačić i Modrić. Vidjet ćemo situaciju, htio bih još dati šansu Sučiću da pokaže svoj talent i da se nametne."

"Bit će to praznik nogometa"

Francuzi nisu dobro otvorili Ligu nacija. Prvo su izgubili na domaćem terenu od Danske, a zatim na gostovanjima remizirali s Hrvatskom i Austrijom. Mogao bi im to biti dodatan motiv za dobar nastup u ponedjeljak.

"Veći motiv od St. Denisa i 80.000 ljudi im ne treba, bit će to praznik nogometa, ispred njih će biti protivnik koji je viceprvak, finalist SP-a, i očekujem tešku, pravu borbenu utakmicu. Možda je teža okolnost za nas što imaju samo dva boda pa imaju imperativ pobjede. Francuska je uvijek jak protivnik koji u nama budi ono najbolje tako da s te strane možemo puno napraviti", zaključio je Dalić.

 

Pročitajte više