Dalića FIFA nominirala za najboljeg trenera na svijetu

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

ZLATKO DALIĆ, izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske, nominiran je za najboljeg trenera svijeta u 2018. U najužoj konkurenciji su njim još su dva francuska velikana. Nagradu će FIFA pobjedniku dodijeliti 24. rujna u Londonu. 

Osim Dalića, za naslove FIFA-e bore se Zinedine Zidane, osvajač ove nagrade prošle godine, koji je 2018. osvojio treću uzastopnu Ligu prvaka s Realom, te Didier Deschamps, koji je u dvoboju za svjetski naslov s Francuskom pobijedio upravo Dalićevu Hrvatsku. 

I dok su francuski treneri očekivano u užem izboru, hrvatski se tamo našao senzacionalno, jer Hrvatsku je preuzeo na samom kraju kvalifikacija za SP i jedva izborio odlazak u Rusiju, gdje je Hrvatska pod Dalićevim vodstvom oduševila dramatičnim i ratničkim probojem do finala.

Dalićeva Hrvatska skupinu na SP-u prošla je pobjedama protiv Nigerije, Argentine i Islanda, a onda u nokaut fazi do finala nanizala Dansku, Rusiju i Englesku. U sve tri utakmice je gubila da bi se zatim vraćala i do pobjeda dolazila na penale ili kao protiv Engleske, nakon produžetaka. U finalu protiv Francuske više nije imala snage, ali su momčad i njen izbornik zbog svega navedenog postali miljenici nogometnog svijeta, što se ogleda i po ovom izboru.

Dalić, Zidane i Deschamps ostali su u najužem izboru nakon što su na prethodnom bili još ruski izbornik Stanislav Čerčesov, izbornik Engleske Gareth Southgate, izbornik Belgije Roberto Martinez, trener Juventusa Massimiliano Allegri, trener Manchester Cityja Pep Guardiola, trener Liverpoola Jürgen Klopp, trener Atletica Diego Simeone i trener Barcelone Ernesto Valverde.

 

Pročitajte više